LIVE Război în Ucraina, ziua 568: Rușii produc mai multe rachete și muniții decât înainte de invazie / Ucrainenii au distrus cu o lovitură combinată un sistem antiaerian S-400 din Crimeea / Nou delir la televiziunile rusești: Zelenski e agent MI6

​Ucraina a spus că loviturile cu rachete pe care le-a efectuat miercuri dimineață asupra Sevastopolului au afectat grav infrastructura portuară și au avariat grav două nave. Un submarin mare din clasa KILO și o navă de debarcare ar fi fost distruse atât de rău că nu vor mai putea fi reparate. Atacurile ucrainene au continuat și joi dimineață, rușii au anunțat că au doborât drone în regiunile lor Belgorod și Briansk, dar și în Crimeea, unde circulația pe podul Kerci a fost suspendată. De asemenea, ministerul apărării de la Moscova spune că a distrus cinci drone navale pe Marea Neagră.

Brigada 3 de asalt a Ucrainei se antrenează pentru lupte de tranșeeFoto: Ukrinform / Sipa Press / Profimedia

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 568, LIVETEXT:

18:26Ucraina se opune oricărei prelungiri „ilegale” a restricţiilor impuse cerealelor sale şi mulţumeşte Bulgariei, care a anunţat ridicarea interdicţiilor de import

17:47 Uniunea Europeană a înlăturat 3 oligarhi ruși, printre care și cel care l-a numit pe președintele Vladimir Putin „Satana”, de pe lista sa de sancțiuni îndreptată împotriva Moscovei din cauza declanșării războiului din Ucraina, arată joi Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

17:24Președintele turc Recep Erdogan a numit joi un nou ambasador al Ankarei la Kiev, postul urmând să fie ocupat de diplomatul Mustafa Levent Bilgen. Anterior el a condus consulatele generale al Turciei de la Toronto și New York, a fost ambasador la Abu Dhabi, iar mai târziu a fost consilier al comisiei de afaceri externe a parlamentului turc.

Bilgen este considerat unul dintre cei mai experimentați diplomați pe care îi are Turcia, numirea sa în funcție venind în condițiile în care Recep Erdogan încearcă să convingă Ucraina să accepte unele concesii față de Rusia în vederea reluării exporturilor de cereale prin porturile ucrainene de la Marea Neagră.

16:51 Ucraina anunță că a recucerit satul Andriivka, la sud de Bahmut

16:35 Neînțelegerile dintre Moscova și Ankara provoacă probleme pentru hub-ul de gaze rusești dorit de Putin și Erdogan

16:20 VIDEO Echipa de securitate a lui Kim Jong Un a dezinfectat riguros fotoliul acestuia înaintea summitului cu Putin

16:02 Herman Gref, directorul executiv al celei mai mari bănci din Rusia, afirmă că rubla este „nejustificat” de slabă față de dolar în condițiile în care Banca Centrală de la Moscova a luat măsuri pentru remedierea situației.

15:46 Rusia a anunțat joi că expulzează doi diplomați americani pe care îi acuză că au lucrat cu un cetățean rus acuzat de colaborare cu un stat străin.

Ministerul rus de Externe a precizat că a convocat-o pe emisarul american Lynne Tracy și i-a spus că primul secretar al ambasadei, Jeffrey Sillin, și al doilea secretar, David Bernstein, trebuie să părăsească Rusia în termen de șapte zile.

„Persoanele menționate au desfășurat o activitate ilegală, menținând contactul cu cetățeanul rus R. Șonov, acuzat de `cooperare confidențială` cu un stat străin”, a transmis ministerul.

Robert Șonov, cetățean rus, a fost angajat al Consulatului General al SUA din orașul Vladivostok timp de peste 25 de ani, până când Rusia a ordonat în 2021 încetarea activității personalului local al misiunii americane. (Reuters)

15:33 Un pilot rus a încercat să doboare un avion de supraveghere al forțelor aeriene britanice (RAF) după ce a crezut că are permisiunea de a trage, scrie BBC. Pilotul a tras două rachete, dintre care prima a ratat și nu a funcționat defectuos, așa cum s-a afirmat la momentul respectiv.

Rusia a pretins că incidentul din septembrie anul trecut a fost cauzat de o „defecțiune tehnică”, iar ministerul britanic al Apărării a acceptat public explicația rusă. Dar acum, trei surse occidentale de rang înalt din domeniul apărării, au declarat pentru BBC că comunicațiile rusești interceptate de avionul RC-135 Rivet Joint al RAF oferă o versiune foarte diferită de cea oficială.

Avionul RAF – care are un echipaj de până la 30 de persoane – efectua o misiune de supraveghere deasupra Mării Negre, în spațiul aerian internațional, la 29 septembrie anul trecut, când s-a întâlnit cu două avioane de vânătoare rusești SU-27.

Comunicațiile interceptate arată că unul dintre piloții ruși a crezut că a primit permisiunea de a ținti avionul britanic, în urma unei comenzi ambigue primite de la o stație terestră rusă. Cu toate acestea, cel de-al doilea pilot rus nu a crezut acest lucru. Acesta a vociferat și și-a înjurat camaradul de zbor atunci când a tras prima rachetă.

Rusia și Turcia se ceartă pe șefia hub-ului de gaze

15:24 Kremlinul a susținut joi că oamenii de afaceri ruși care și-au exprimat opiniile antirusești în încercarea de a obține ridicarea sancțiunilor impuse de Occident la adresa lor sunt niște trădători gata să-și vândă țara.

Reacția vine după ce UE Uniunea Europeană tocmai a scos trei importanți oameni de afaceri ruși de pe lista sa de sancțiuni (vezi actualizarea de la 14:06). Sancțiunile pentru mulți alții au fost însă prelungite.

Solicitat să comenteze această evoluție, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat presei că diferiți oameni de afaceri ruși au adoptat metode diferite atunci când au încercat să se scoată de pe lista de sancțiuni.

„Există oameni de afaceri care derapează pe poziții antirusești și care încearcă să obțină scoaterea sancțiunilor pentru 12 arginți – aceștia sunt trădători”, a spus Peskov.

15:02 Demersul Rusiei de a crea un „hub de gaze” în Turcia pentru a livra gazele pe care nu le mai poate livra în Europa se confruntă cu întârzieri din cauza dezacordurilor privind șefia acestuia, au declarat pentru Reuters două surse familiare cu proiectul.

Vladimir Putin a propus ideea în octombrie 2022, la scurt timp după ce mai multe explozii au avariat grav gazoductele Nord Stream care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică.

O sursă familiarizată cu situația a declarat că planul hub-ului de gaze a înregistrat întârzieri deoarece Moscova și Ankara se ceartă pentru controlul acestuia. „Există probleme manageriale, se luptă pentru cine ar trebui să gestioneze hub-ul”, a declarat sursa sub protecția anonimatului.

Nou delir la televiziunile rusești: Zelenski e agent MI6

14:50 Site-ul Oryx, care urmărește războiul din Ucraina, a trecut submarinul din clasa KILO lovit ieri de ucraineni în Sevastopol pe lista pierderilor rusești, argumentând că imaginile din satelit indică faptul că „Rostov pe Don” a fost avariat prea mult pentru a putea fi reparat.

14:41VIDEO La televiziunile rusești a fost vehiculată o nouă teorie halucinantă chiar de către fostul șef al diviziei de la Moscova a Interpol, general-maiorul Vladimir Ovcinski, acesta afirmând că președintele ucrainean Volodimir Zelenski este un agent al MI6.

14:30Mircea Geoană: Nu vedem un risc de natură militară la adresa R. Moldova pentru simplul fapt că Ucraina face o treabă atât de bună

„Spartanii” Ucrainei au povestit cum au decurs luptele din sud

14:18 Președintele rus Vladimir Putin a „acceptat cu recunoștință” invitația liderului nord-coreean Kim Jong Un de a vizita țara sa, a anunțat joi Kremlinul, după întâlnirea de miercuri a celor doi în Extremul Orient rus.

Dmitri Peskov a confirmat și că ministrul rus de externe Serghei Lavrov va vizita Coreea de Nord în octombrie.

14:06UE a scos trei importanți oameni de afaceri ruși de pe lista sancțiunilor care vizează Moscova din cauza invaziei sale în Ucraina, se arată în Jurnalul Oficial al UE de joi.

UE i-a eliminat de pe listă pe Grigori Berezkin, pe miliardarul Farkhad Ahmedov și pe Alexander Șulghin, fostul șef al firmei ruse de comerț electronic Ozon, relatează Reuters.

13:47Bulgaria a decis să nu mai interzică importul de cereale ucrainene / Care e poziția României, Poloniei și Ungariei înainte de decizia de mâine a UE

13:36 Militari ai Brigăzii „Spartan” a armatei ucrainene au relatat pentru Reuters cum au decurs luptele din sudul Ucrainei, afirmând că au avansat „centimetru cu centimetru” în condițiile în care forțele ruse au creat pericole peste tot aici.

Noua estimare a pierderilor rusești

13:11 Finlanda a finalizat construcția unei secțiuni de probă a gardului de la granița cu Rusia, transmite televiziunea Yle, adăugând că angajații serviciului de frontieră din sud-estul Finlandei sunt de serviciu în zona gardului.

Yle notează că muncitorii mai au câteva lucrări minore de finalizat, dar elementele principale ale gardului, inclusiv bariera, suprafața drumului adiacent și sistemele de supraveghere, sunt deja gata.

Ministerul de interne al Finlandeni a anunțat în iunie 2022 planurile guvernului de la Helsinki de a instala bariere „în zonele critice de la granița de est [cu Rusia]” pentru a pregăti țara să facă față „amenințărilor hibride”, inclusiv utilizarea „chestiunii migrației” pentru a exercita „influență și presiuni politice”.

12:52 Noua estimare ucraineană a pierderilor rusești din ultima zi: 620 de soldați, 15 tancuri, 18 alte blindate de luptă, 42 de tunuri și sisteme de artilerie, 14 diferite vehicule, 3 lansatoare multiple de rachete, 5 echipamente speciale și o navă.

12:45Prim-ministrul Coreei de Sud, Han Duk-soo, a declarat că posibilitatea cooperării militare între Moscova și Phenian „provoacă îngrijorare”. „Vedem cum Rusia și Coreea de Nord se apropie. Știrile despre posibilitatea unei cooperări militare între cele două țări sunt îngrijorătoare”, a declarat acesta, citat de agenția Yonhap.

Ministrul sud-coreean pentru reunificare și-a exprimat la rândul său îngrijorarea cu privire la un posibil acord de furnizare de arme între Rusia și Coreea de Sud și a cerut respectarea „normelor internaționale”, care prevăd ample sancțiuni împotriva Phenianului la acest capitol.

Ucrainenii au distrus cu o lovitură combinată un sistem antiaerian S-400 din Crimeea

12:33Președintele rus Vladimir Putin se va întâlni cu Alexandr Lukașenko după întrevederea pe care a avut-o cu dictatorul nord-coreean Kim Jong-un, transmite joi BelTA agenția de presă a statului bielorus.

Putin și Lukașenko ar urma să se întâlnească vineri, principalele subiecte ale discuțiilor între cei doi urmând să fie „agenda internațională și chestiunile regionale”, precum și „sarcinile comune în economie”, în special în industrie, agricultură și alte sectoare, potrivit BelTA.

Cei doi s-au întâlnit ultima oară în luna iulie.

12:16 Noi detalii despre noua lovitură reușită de ucraineni contra unei instalații antiaeriene S-400 din Crimeea, lângă Yevpatoriya. O sursă Reuters din spionajul ucrainean a spus că dronele au „orbit” un sistem rusesc de apărare antiaeriană „Triumf”, atacându-i radarul și antena.

Marina a tras apoi două rachete de croazieră Neptune de fabricație ucraineană asupra complexurilor de lansare ale sistemului, a precizat sursa. Racheta anti-navă Neptune a fost modificată pentru a ataca ținte terestre, spun analiștii militari.

11:50 Bombardamentele ucrainene au ucis un om și au avariat liniile de alimentare cu energie electrică în regiunea rusă Kursk, a declarat joi guvernatorul Roman Starovoit pe Telegram.

Starovoit a afirmat că bărbatul a fost ucis în urma unui bombardament în orașul Tetkino, la granița dintre Rusia și Ucraina, și că au fost înregistrate 10 obuze care au lovit satul Gordeevka. Acolo nu au fost înregistrate victime, a adăugat el.

Rușii produc mai multe rachete și muniții decât înainte de invazie

11:21 Ucraina a distrus joi un sistem de apărare antiaeriană rusesc în apropiere de orașul Yevpatoriya din Crimeea „anexată”, într-un atac cu drone și rachete efectuat în timpul nopții de Serviciul de Securitate al Ucrainei și de marină, a declarat pentru Reuters o sursă din cadrul serviciilor secrete ucrainene.

10:47Rusia a reușit să treacă peste efectele sancțiunilor impuse împotriva sa, producând acum mai multe rachete, tancuri și muniții decât înaintea începerii invaziei în Ucraina, o îngrijorare majoră pentru Kiev și partenerii săi din Vest.

10:40 Evaluarea britanică de dimineață:

  • „La 10 septembrie 2023, Energoatom, operatorul centralelor nucleare din Ucraina, a anunțat că a reușit să realimenteze cu combustibil un reactor de la centrala nucleară Rivne cu seturi de combustibil nuclear produse în Occident.
  • Toate centralele nucleare din Ucraina au reactoare bazate pe modele sovietice și, până în februarie 2022, s-a bazat pe Rusia pentru combustibilul nuclear. De la începutul invaziei ruse, Ucraina a accelerat planurile de diversificare a surselor de aprovizionare.
  • Având în vedere că secotrul nuclear furnizează aproximativ jumătate din energia electrică a Ucrainei, succesul Energoatom în ceea ce privește aducerea și instalarea combustibilului occidental reprezintă un punct de reper important în decuplarea pe termen lung a Ucrainei de Rusia, a cărei influență asupra aprovizionării cu energie a Ucrainei este puternic diminuată”

Boris Johnson, către Occident: „Ce naiba mai așteptăm?”

10:18„Nu au dreptul să ne dea lecții despre cum să trăim”: Reacția ambasadorului rus după ce americanii au criticat întâlnirea Putin – Kim

09:56Suspilne relatează că Un băiat de șase ani a fost ucis și alte patru persoane au fost rănite de bombardamentele rusești în satul Novodmytrivka din regiunea Herson, a spus biroul procurorului local, potrivit Suspilne.

De asemenea, se pare că resturi de drone au distrus parțial o casă în apropiere de Nikopol, în regiunea Dnipropetrovsk.

09:39 Boris Johnson a atacat guvernul britanic din cauza politicii sale față de Ucraina, spunând că ar trebui să furnizeze urgent mai multe dintre armele cerute de Kiev

„Ce naiba mai așteptăm?”, a spus Johnson în mesajul către întregul Occident.

Fostul premier, care a format o relație strânsă cu Zelenskiy după izbucnirea războiului, a cerut Marii Britanii să furnizeze obuziere, rachete de croazieră Storm Shadow și „tot ajutorul pe care îl putem oferi cu tehnologia dronelor”.

Scriind pentru revista Spectator Johnson a spus că ar putea fi o „cheltuială relativ banală pentru o recompensă potențială extraordinară” dacă națiunile occidentale ar oferi mai mult sprijin militar. El a cerut „un simț al necesității mult mai acut în ceea ce privește programul nostru de asistență militară”. (The Guardian)

Ucrainenii au doborât 17 Shahed azi-noapte

08:56 Ucraina a anunțat joi că a doborât 17 din cele 22 de drone rusești care au în cursul nopții în sudul, centrul și nordul țării.

„În noaptea de 14 septembrie 2023, de la ora 21:00 la 2:30, invadatorii ruși au atacat Ucraina cu mai multe grupuri de (drone) de tip Shahed-136/131 din trei direcții”, a precizat forțele aeriene ucrainene.

După ce inițial a recurs la bombardarea țintelor ucrainene cu rachete, Rusia a apelat în acest an tot mai mult la Shahed, o dronă kamikaze iraniană ieftină care poate deruta apărarea aeriană prin dimensiunile sale mai mici și viteza redusă, notează Reuters.

08:17 Kim Jong Un l-a invitat pe Vladimir Putin, să viziteze Coreea de Nord în timpul întâlnirii de miercuri din Rusia, alimentând îngrijorările SUA că relansarea unei axe Moscova-Phenian ar putea ajuta armata Rusiei în Ucraina și ar putea să-i ofere lui Kim tehnologii esențiale pentru rachete.

Putin a acceptat invitația, potrivit agenției de știri nord-coreene de stat KCNA, deși nu a existat o confirmare imediată din partea Kremlinului.

„La finalul recepției, Kim Jong Un l-a invitat în mod politicos pe Putin să viziteze RPDC la un moment convenabil. Putin a acceptat invitația cu plăcere și și-a reafirmat dorința de a duce neabătut mai departe istoria și tradiția prieteniei dintre Rusia și RPDC”, a transmis KCNA, potrivit Reuters.

07:53 Cinci drone maritime ucrainene au atacat joi o navă a marinei rusești în Marea Neagră și au fost distruse, a afirmat Ministerul rus al Apărării, potrivit RIA.

Rușii spun că au doborât drone în Belgorod, Briansk și Crimeea

07:51 Apărarea aeriană rusă a distrus joi dimineață 11 drone ostile deasupra Crimeei, a anunțat ministerul rus al apărării, citat de RIA. Aceeași agenție de presă rusă a scris că traficul auto a fost suspendat pe podul care leagă peninsula Crimeea de Rusia continentală, dar nu a spus dacă există vreo legătură între incidente.

De asemenea, agențiile de presă ruse au transmis că unitățile antiaeriene rusești au doborât drone ucrainene în cursul nopții în două regiuni din sudul Rusiei, Briansk și Belgorod. Cinci drone au fost doborâte deasupra regiunii Briansk și una deasupra regiunii Belgorod. Nu au fost raportate victime sau pagube. Ambele regiuni se învecinează cu Ucraina.

01:30 VIDEO Zelenski face bugetul pentru anul viitor: Vom aloca fonduri bugetare semnificative pentru industria de apărare. Vom sprijini veteranii, indexăm pensiile şi creştem salariul minim.

01:02 Secretarul de stat al SUA consideră încheiată epoca post-Război Rece: „Deciziile pe care le luăm acum vor marca viitorul în următoarele decenii”

Scurtă recapitulare a informațiilor recente:

  • Un atac cu drone rusești ce a avut loc în noaptea de marți spre miercuri a avariat infrastructura portuară din portul Izmail și a rănit cel puțin șapte persoane. Autoritățile române au trimis mesaj RO-Alert în 8 localități din județul Tulcea, aflate în apropierea graniței cu Ucraina.
  • MApN a comunicat miercuri că un elicopter militar a identificat fragmente ce ar putea proveni dintr-o dronă rusească, între localitățile Nufăru și Victoria din Delta Dunării. Mărturiile localnicilor din Nufăru, Tulcea, despre drona care a explodat la ei în comună: „A căzut aproape de o unitate militară” . De ce nu au detectat radarele Armatei dronele rusești? NATO a transmis că „nu deţine informaţii privind vreun atac intenţionat al Rusiei împotriva teritoriului aliat”.
  • Ministerul român de Externe a anunțat că îl va convoca de urgență pe șeful misiunii diplomatice a Federației Ruse. ​„Nimeni nu înțelege ce încearcă să spună reprezentanții români, ei înșiși nu au încă nicio imagine clară sau obiectivă cu privire la cele întâmplate” – a fost răspunsul purtătoarei de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.
  • În atacul asupra Sevastopolului din noaptea de marți spre miercuri au fost lovite un submarin din clasa KILO și o mare navă de debarcare a Marinei ruse, potrivit serviciului de spionaj militar ucrainean și unor surse media rusești. Rusia a spus că au fost doar avariate și le va repara, dar imaginile din satelit sugerează că nu vor putea fi recuperate.
  • Vladimir Putin a descris drept „extrem de productivă” runda de discuții pe care a avut-o miercuri cu liderul nord-coreean Kim Jong Un și a afirmat că vizita acestuia în Rusia va continua și în zilele următoare. Putin și Kim au discutat despre posibilitatea de a trimite un cosmonaut nord-coreean în spațiu. Kim Jong Un și-a exprimat încrederea că Rusia va reuși să învingă o „congregație a răului” care susține Ucraina, liderul de la Phenian având însă o întrevedere neobișnuit de scurtă cu Vladimir Putin.
  • Un general și deputat rus cere uciderea premierului britanic Rishi Sunak cu rachete. Rusia ar trebui să lanseze rachete asupra unor ținte din Marea Britanie a declarat Andrei Guriliov, general-locotenent în rezervă.
  • Ungaria a acuzat miercuri Ucraina că a crescut brusc taxele de tranzit pentru petrolul rusesc, ceea ce a contribuit la o creştere a preţurilor la carburanţi şi a urcat cu 0,5% inflaţia din ţară, dând peste cap previziunile de scădere.
  • Armenia anunță că va ratifica integral Statutul de la Roma, tratatul care stă la baza Curţii Penale Internaţionale, ceea ce i-ar permite să-l aresteze pe Putin pe teritoriul său.
  • Zbor special în Rusia pentru un fost ministru austriac și poneii săi: Karin Kneissl, care a condus ministerul de Externe al Austriei, cunoscută pentru că a dansat un vals cu Vladimir Putin în 2018, s-a mutat în Rusia după ce a călătorit împreună cu poneii săi cu un zbor special organizat de la o bază aeriană rusă din Siria.
  • Rusia nu va discuta despre „speculațiile” privind includerea disidentului Alexei Navalnîi într-un schimb de prizonieri cu Occidentul, a declarat miercuri Maria Zaharova.
  • Şeful Sputnik Moldova, Vitalii Denisov, a fost expulzat din Republica Moldova şi declarat persoană indezirabilă pe o perioadă de 10 ani, anunţul autorităţilor de la Chişinău atrăgând o reacție dură din partea ministerului rus de externe.
  • Occidentul trebuie să se pregătească pentru un război de lungă durată în Ucraina și să se confrunte cu o Rusie din ce în ce mai ostilă chiar și după ce conflictul se va încheia, a declarat șeful armatei cehe, Karel Rehka.

––––––

Source: hotnews.ro

Home » LIVE Război în Ucraina, ziua 568: Rușii produc mai multe rachete și muniții decât înainte de invazie / Ucrainenii au distrus cu o lovitură combinată un sistem antiaerian S-400 din Crimeea / Nou delir la televiziunile rusești: Zelenski e agent MI6

​Ucraina a spus că loviturile cu rachete pe care le-a efectuat miercuri dimineață asupra Sevastopolului au afectat grav infrastructura portuară și au avariat grav două nave. Un submarin mare din clasa KILO și o navă de debarcare ar fi fost distruse atât de rău că nu vor mai putea fi reparate. Atacurile ucrainene au continuat și joi dimineață, rușii au anunțat că au doborât drone în regiunile lor Belgorod și Briansk, dar și în Crimeea, unde circulația pe podul Kerci a fost suspendată. De asemenea, ministerul apărării de la Moscova spune că a distrus cinci drone navale pe Marea Neagră.

Brigada 3 de asalt a Ucrainei se antrenează pentru lupte de tranșeeFoto: Ukrinform / Sipa Press / Profimedia

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 568, LIVETEXT:

18:26Ucraina se opune oricărei prelungiri „ilegale” a restricţiilor impuse cerealelor sale şi mulţumeşte Bulgariei, care a anunţat ridicarea interdicţiilor de import

17:47 Uniunea Europeană a înlăturat 3 oligarhi ruși, printre care și cel care l-a numit pe președintele Vladimir Putin „Satana”, de pe lista sa de sancțiuni îndreptată împotriva Moscovei din cauza declanșării războiului din Ucraina, arată joi Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

17:24Președintele turc Recep Erdogan a numit joi un nou ambasador al Ankarei la Kiev, postul urmând să fie ocupat de diplomatul Mustafa Levent Bilgen. Anterior el a condus consulatele generale al Turciei de la Toronto și New York, a fost ambasador la Abu Dhabi, iar mai târziu a fost consilier al comisiei de afaceri externe a parlamentului turc.

Bilgen este considerat unul dintre cei mai experimentați diplomați pe care îi are Turcia, numirea sa în funcție venind în condițiile în care Recep Erdogan încearcă să convingă Ucraina să accepte unele concesii față de Rusia în vederea reluării exporturilor de cereale prin porturile ucrainene de la Marea Neagră.

16:51 Ucraina anunță că a recucerit satul Andriivka, la sud de Bahmut

16:35 Neînțelegerile dintre Moscova și Ankara provoacă probleme pentru hub-ul de gaze rusești dorit de Putin și Erdogan

16:20 VIDEO Echipa de securitate a lui Kim Jong Un a dezinfectat riguros fotoliul acestuia înaintea summitului cu Putin

16:02 Herman Gref, directorul executiv al celei mai mari bănci din Rusia, afirmă că rubla este „nejustificat” de slabă față de dolar în condițiile în care Banca Centrală de la Moscova a luat măsuri pentru remedierea situației.

15:46 Rusia a anunțat joi că expulzează doi diplomați americani pe care îi acuză că au lucrat cu un cetățean rus acuzat de colaborare cu un stat străin.

Ministerul rus de Externe a precizat că a convocat-o pe emisarul american Lynne Tracy și i-a spus că primul secretar al ambasadei, Jeffrey Sillin, și al doilea secretar, David Bernstein, trebuie să părăsească Rusia în termen de șapte zile.

„Persoanele menționate au desfășurat o activitate ilegală, menținând contactul cu cetățeanul rus R. Șonov, acuzat de `cooperare confidențială` cu un stat străin”, a transmis ministerul.

Robert Șonov, cetățean rus, a fost angajat al Consulatului General al SUA din orașul Vladivostok timp de peste 25 de ani, până când Rusia a ordonat în 2021 încetarea activității personalului local al misiunii americane. (Reuters)

15:33 Un pilot rus a încercat să doboare un avion de supraveghere al forțelor aeriene britanice (RAF) după ce a crezut că are permisiunea de a trage, scrie BBC. Pilotul a tras două rachete, dintre care prima a ratat și nu a funcționat defectuos, așa cum s-a afirmat la momentul respectiv.

Rusia a pretins că incidentul din septembrie anul trecut a fost cauzat de o „defecțiune tehnică”, iar ministerul britanic al Apărării a acceptat public explicația rusă. Dar acum, trei surse occidentale de rang înalt din domeniul apărării, au declarat pentru BBC că comunicațiile rusești interceptate de avionul RC-135 Rivet Joint al RAF oferă o versiune foarte diferită de cea oficială.

Avionul RAF – care are un echipaj de până la 30 de persoane – efectua o misiune de supraveghere deasupra Mării Negre, în spațiul aerian internațional, la 29 septembrie anul trecut, când s-a întâlnit cu două avioane de vânătoare rusești SU-27.

Comunicațiile interceptate arată că unul dintre piloții ruși a crezut că a primit permisiunea de a ținti avionul britanic, în urma unei comenzi ambigue primite de la o stație terestră rusă. Cu toate acestea, cel de-al doilea pilot rus nu a crezut acest lucru. Acesta a vociferat și și-a înjurat camaradul de zbor atunci când a tras prima rachetă.

Rusia și Turcia se ceartă pe șefia hub-ului de gaze

15:24 Kremlinul a susținut joi că oamenii de afaceri ruși care și-au exprimat opiniile antirusești în încercarea de a obține ridicarea sancțiunilor impuse de Occident la adresa lor sunt niște trădători gata să-și vândă țara.

Reacția vine după ce UE Uniunea Europeană tocmai a scos trei importanți oameni de afaceri ruși de pe lista sa de sancțiuni (vezi actualizarea de la 14:06). Sancțiunile pentru mulți alții au fost însă prelungite.

Solicitat să comenteze această evoluție, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat presei că diferiți oameni de afaceri ruși au adoptat metode diferite atunci când au încercat să se scoată de pe lista de sancțiuni.

„Există oameni de afaceri care derapează pe poziții antirusești și care încearcă să obțină scoaterea sancțiunilor pentru 12 arginți – aceștia sunt trădători”, a spus Peskov.

15:02 Demersul Rusiei de a crea un „hub de gaze” în Turcia pentru a livra gazele pe care nu le mai poate livra în Europa se confruntă cu întârzieri din cauza dezacordurilor privind șefia acestuia, au declarat pentru Reuters două surse familiare cu proiectul.

Vladimir Putin a propus ideea în octombrie 2022, la scurt timp după ce mai multe explozii au avariat grav gazoductele Nord Stream care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică.

O sursă familiarizată cu situația a declarat că planul hub-ului de gaze a înregistrat întârzieri deoarece Moscova și Ankara se ceartă pentru controlul acestuia. „Există probleme manageriale, se luptă pentru cine ar trebui să gestioneze hub-ul”, a declarat sursa sub protecția anonimatului.

Nou delir la televiziunile rusești: Zelenski e agent MI6

14:50 Site-ul Oryx, care urmărește războiul din Ucraina, a trecut submarinul din clasa KILO lovit ieri de ucraineni în Sevastopol pe lista pierderilor rusești, argumentând că imaginile din satelit indică faptul că „Rostov pe Don” a fost avariat prea mult pentru a putea fi reparat.

14:41VIDEO La televiziunile rusești a fost vehiculată o nouă teorie halucinantă chiar de către fostul șef al diviziei de la Moscova a Interpol, general-maiorul Vladimir Ovcinski, acesta afirmând că președintele ucrainean Volodimir Zelenski este un agent al MI6.

14:30Mircea Geoană: Nu vedem un risc de natură militară la adresa R. Moldova pentru simplul fapt că Ucraina face o treabă atât de bună

„Spartanii” Ucrainei au povestit cum au decurs luptele din sud

14:18 Președintele rus Vladimir Putin a „acceptat cu recunoștință” invitația liderului nord-coreean Kim Jong Un de a vizita țara sa, a anunțat joi Kremlinul, după întâlnirea de miercuri a celor doi în Extremul Orient rus.

Dmitri Peskov a confirmat și că ministrul rus de externe Serghei Lavrov va vizita Coreea de Nord în octombrie.

14:06UE a scos trei importanți oameni de afaceri ruși de pe lista sancțiunilor care vizează Moscova din cauza invaziei sale în Ucraina, se arată în Jurnalul Oficial al UE de joi.

UE i-a eliminat de pe listă pe Grigori Berezkin, pe miliardarul Farkhad Ahmedov și pe Alexander Șulghin, fostul șef al firmei ruse de comerț electronic Ozon, relatează Reuters.

13:47Bulgaria a decis să nu mai interzică importul de cereale ucrainene / Care e poziția României, Poloniei și Ungariei înainte de decizia de mâine a UE

13:36 Militari ai Brigăzii „Spartan” a armatei ucrainene au relatat pentru Reuters cum au decurs luptele din sudul Ucrainei, afirmând că au avansat „centimetru cu centimetru” în condițiile în care forțele ruse au creat pericole peste tot aici.

Noua estimare a pierderilor rusești

13:11 Finlanda a finalizat construcția unei secțiuni de probă a gardului de la granița cu Rusia, transmite televiziunea Yle, adăugând că angajații serviciului de frontieră din sud-estul Finlandei sunt de serviciu în zona gardului.

Yle notează că muncitorii mai au câteva lucrări minore de finalizat, dar elementele principale ale gardului, inclusiv bariera, suprafața drumului adiacent și sistemele de supraveghere, sunt deja gata.

Ministerul de interne al Finlandeni a anunțat în iunie 2022 planurile guvernului de la Helsinki de a instala bariere „în zonele critice de la granița de est [cu Rusia]” pentru a pregăti țara să facă față „amenințărilor hibride”, inclusiv utilizarea „chestiunii migrației” pentru a exercita „influență și presiuni politice”.

12:52 Noua estimare ucraineană a pierderilor rusești din ultima zi: 620 de soldați, 15 tancuri, 18 alte blindate de luptă, 42 de tunuri și sisteme de artilerie, 14 diferite vehicule, 3 lansatoare multiple de rachete, 5 echipamente speciale și o navă.

12:45Prim-ministrul Coreei de Sud, Han Duk-soo, a declarat că posibilitatea cooperării militare între Moscova și Phenian „provoacă îngrijorare”. „Vedem cum Rusia și Coreea de Nord se apropie. Știrile despre posibilitatea unei cooperări militare între cele două țări sunt îngrijorătoare”, a declarat acesta, citat de agenția Yonhap.

Ministrul sud-coreean pentru reunificare și-a exprimat la rândul său îngrijorarea cu privire la un posibil acord de furnizare de arme între Rusia și Coreea de Sud și a cerut respectarea „normelor internaționale”, care prevăd ample sancțiuni împotriva Phenianului la acest capitol.

Ucrainenii au distrus cu o lovitură combinată un sistem antiaerian S-400 din Crimeea

12:33Președintele rus Vladimir Putin se va întâlni cu Alexandr Lukașenko după întrevederea pe care a avut-o cu dictatorul nord-coreean Kim Jong-un, transmite joi BelTA agenția de presă a statului bielorus.

Putin și Lukașenko ar urma să se întâlnească vineri, principalele subiecte ale discuțiilor între cei doi urmând să fie „agenda internațională și chestiunile regionale”, precum și „sarcinile comune în economie”, în special în industrie, agricultură și alte sectoare, potrivit BelTA.

Cei doi s-au întâlnit ultima oară în luna iulie.

12:16 Noi detalii despre noua lovitură reușită de ucraineni contra unei instalații antiaeriene S-400 din Crimeea, lângă Yevpatoriya. O sursă Reuters din spionajul ucrainean a spus că dronele au „orbit” un sistem rusesc de apărare antiaeriană „Triumf”, atacându-i radarul și antena.

Marina a tras apoi două rachete de croazieră Neptune de fabricație ucraineană asupra complexurilor de lansare ale sistemului, a precizat sursa. Racheta anti-navă Neptune a fost modificată pentru a ataca ținte terestre, spun analiștii militari.

11:50 Bombardamentele ucrainene au ucis un om și au avariat liniile de alimentare cu energie electrică în regiunea rusă Kursk, a declarat joi guvernatorul Roman Starovoit pe Telegram.

Starovoit a afirmat că bărbatul a fost ucis în urma unui bombardament în orașul Tetkino, la granița dintre Rusia și Ucraina, și că au fost înregistrate 10 obuze care au lovit satul Gordeevka. Acolo nu au fost înregistrate victime, a adăugat el.

Rușii produc mai multe rachete și muniții decât înainte de invazie

11:21 Ucraina a distrus joi un sistem de apărare antiaeriană rusesc în apropiere de orașul Yevpatoriya din Crimeea „anexată”, într-un atac cu drone și rachete efectuat în timpul nopții de Serviciul de Securitate al Ucrainei și de marină, a declarat pentru Reuters o sursă din cadrul serviciilor secrete ucrainene.

10:47Rusia a reușit să treacă peste efectele sancțiunilor impuse împotriva sa, producând acum mai multe rachete, tancuri și muniții decât înaintea începerii invaziei în Ucraina, o îngrijorare majoră pentru Kiev și partenerii săi din Vest.

10:40 Evaluarea britanică de dimineață:

  • „La 10 septembrie 2023, Energoatom, operatorul centralelor nucleare din Ucraina, a anunțat că a reușit să realimenteze cu combustibil un reactor de la centrala nucleară Rivne cu seturi de combustibil nuclear produse în Occident.
  • Toate centralele nucleare din Ucraina au reactoare bazate pe modele sovietice și, până în februarie 2022, s-a bazat pe Rusia pentru combustibilul nuclear. De la începutul invaziei ruse, Ucraina a accelerat planurile de diversificare a surselor de aprovizionare.
  • Având în vedere că secotrul nuclear furnizează aproximativ jumătate din energia electrică a Ucrainei, succesul Energoatom în ceea ce privește aducerea și instalarea combustibilului occidental reprezintă un punct de reper important în decuplarea pe termen lung a Ucrainei de Rusia, a cărei influență asupra aprovizionării cu energie a Ucrainei este puternic diminuată”

Boris Johnson, către Occident: „Ce naiba mai așteptăm?”

10:18„Nu au dreptul să ne dea lecții despre cum să trăim”: Reacția ambasadorului rus după ce americanii au criticat întâlnirea Putin – Kim

09:56Suspilne relatează că Un băiat de șase ani a fost ucis și alte patru persoane au fost rănite de bombardamentele rusești în satul Novodmytrivka din regiunea Herson, a spus biroul procurorului local, potrivit Suspilne.

De asemenea, se pare că resturi de drone au distrus parțial o casă în apropiere de Nikopol, în regiunea Dnipropetrovsk.

09:39 Boris Johnson a atacat guvernul britanic din cauza politicii sale față de Ucraina, spunând că ar trebui să furnizeze urgent mai multe dintre armele cerute de Kiev

„Ce naiba mai așteptăm?”, a spus Johnson în mesajul către întregul Occident.

Fostul premier, care a format o relație strânsă cu Zelenskiy după izbucnirea războiului, a cerut Marii Britanii să furnizeze obuziere, rachete de croazieră Storm Shadow și „tot ajutorul pe care îl putem oferi cu tehnologia dronelor”.

Scriind pentru revista Spectator Johnson a spus că ar putea fi o „cheltuială relativ banală pentru o recompensă potențială extraordinară” dacă națiunile occidentale ar oferi mai mult sprijin militar. El a cerut „un simț al necesității mult mai acut în ceea ce privește programul nostru de asistență militară”. (The Guardian)

Ucrainenii au doborât 17 Shahed azi-noapte

08:56 Ucraina a anunțat joi că a doborât 17 din cele 22 de drone rusești care au în cursul nopții în sudul, centrul și nordul țării.

„În noaptea de 14 septembrie 2023, de la ora 21:00 la 2:30, invadatorii ruși au atacat Ucraina cu mai multe grupuri de (drone) de tip Shahed-136/131 din trei direcții”, a precizat forțele aeriene ucrainene.

După ce inițial a recurs la bombardarea țintelor ucrainene cu rachete, Rusia a apelat în acest an tot mai mult la Shahed, o dronă kamikaze iraniană ieftină care poate deruta apărarea aeriană prin dimensiunile sale mai mici și viteza redusă, notează Reuters.

08:17 Kim Jong Un l-a invitat pe Vladimir Putin, să viziteze Coreea de Nord în timpul întâlnirii de miercuri din Rusia, alimentând îngrijorările SUA că relansarea unei axe Moscova-Phenian ar putea ajuta armata Rusiei în Ucraina și ar putea să-i ofere lui Kim tehnologii esențiale pentru rachete.

Putin a acceptat invitația, potrivit agenției de știri nord-coreene de stat KCNA, deși nu a existat o confirmare imediată din partea Kremlinului.

„La finalul recepției, Kim Jong Un l-a invitat în mod politicos pe Putin să viziteze RPDC la un moment convenabil. Putin a acceptat invitația cu plăcere și și-a reafirmat dorința de a duce neabătut mai departe istoria și tradiția prieteniei dintre Rusia și RPDC”, a transmis KCNA, potrivit Reuters.

07:53 Cinci drone maritime ucrainene au atacat joi o navă a marinei rusești în Marea Neagră și au fost distruse, a afirmat Ministerul rus al Apărării, potrivit RIA.

Rușii spun că au doborât drone în Belgorod, Briansk și Crimeea

07:51 Apărarea aeriană rusă a distrus joi dimineață 11 drone ostile deasupra Crimeei, a anunțat ministerul rus al apărării, citat de RIA. Aceeași agenție de presă rusă a scris că traficul auto a fost suspendat pe podul care leagă peninsula Crimeea de Rusia continentală, dar nu a spus dacă există vreo legătură între incidente.

De asemenea, agențiile de presă ruse au transmis că unitățile antiaeriene rusești au doborât drone ucrainene în cursul nopții în două regiuni din sudul Rusiei, Briansk și Belgorod. Cinci drone au fost doborâte deasupra regiunii Briansk și una deasupra regiunii Belgorod. Nu au fost raportate victime sau pagube. Ambele regiuni se învecinează cu Ucraina.

01:30 VIDEO Zelenski face bugetul pentru anul viitor: Vom aloca fonduri bugetare semnificative pentru industria de apărare. Vom sprijini veteranii, indexăm pensiile şi creştem salariul minim.

01:02 Secretarul de stat al SUA consideră încheiată epoca post-Război Rece: „Deciziile pe care le luăm acum vor marca viitorul în următoarele decenii”

Scurtă recapitulare a informațiilor recente:

  • Un atac cu drone rusești ce a avut loc în noaptea de marți spre miercuri a avariat infrastructura portuară din portul Izmail și a rănit cel puțin șapte persoane. Autoritățile române au trimis mesaj RO-Alert în 8 localități din județul Tulcea, aflate în apropierea graniței cu Ucraina.
  • MApN a comunicat miercuri că un elicopter militar a identificat fragmente ce ar putea proveni dintr-o dronă rusească, între localitățile Nufăru și Victoria din Delta Dunării. Mărturiile localnicilor din Nufăru, Tulcea, despre drona care a explodat la ei în comună: „A căzut aproape de o unitate militară” . De ce nu au detectat radarele Armatei dronele rusești? NATO a transmis că „nu deţine informaţii privind vreun atac intenţionat al Rusiei împotriva teritoriului aliat”.
  • Ministerul român de Externe a anunțat că îl va convoca de urgență pe șeful misiunii diplomatice a Federației Ruse. ​„Nimeni nu înțelege ce încearcă să spună reprezentanții români, ei înșiși nu au încă nicio imagine clară sau obiectivă cu privire la cele întâmplate” – a fost răspunsul purtătoarei de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.
  • În atacul asupra Sevastopolului din noaptea de marți spre miercuri au fost lovite un submarin din clasa KILO și o mare navă de debarcare a Marinei ruse, potrivit serviciului de spionaj militar ucrainean și unor surse media rusești. Rusia a spus că au fost doar avariate și le va repara, dar imaginile din satelit sugerează că nu vor putea fi recuperate.
  • Vladimir Putin a descris drept „extrem de productivă” runda de discuții pe care a avut-o miercuri cu liderul nord-coreean Kim Jong Un și a afirmat că vizita acestuia în Rusia va continua și în zilele următoare. Putin și Kim au discutat despre posibilitatea de a trimite un cosmonaut nord-coreean în spațiu. Kim Jong Un și-a exprimat încrederea că Rusia va reuși să învingă o „congregație a răului” care susține Ucraina, liderul de la Phenian având însă o întrevedere neobișnuit de scurtă cu Vladimir Putin.
  • Un general și deputat rus cere uciderea premierului britanic Rishi Sunak cu rachete. Rusia ar trebui să lanseze rachete asupra unor ținte din Marea Britanie a declarat Andrei Guriliov, general-locotenent în rezervă.
  • Ungaria a acuzat miercuri Ucraina că a crescut brusc taxele de tranzit pentru petrolul rusesc, ceea ce a contribuit la o creştere a preţurilor la carburanţi şi a urcat cu 0,5% inflaţia din ţară, dând peste cap previziunile de scădere.
  • Armenia anunță că va ratifica integral Statutul de la Roma, tratatul care stă la baza Curţii Penale Internaţionale, ceea ce i-ar permite să-l aresteze pe Putin pe teritoriul său.
  • Zbor special în Rusia pentru un fost ministru austriac și poneii săi: Karin Kneissl, care a condus ministerul de Externe al Austriei, cunoscută pentru că a dansat un vals cu Vladimir Putin în 2018, s-a mutat în Rusia după ce a călătorit împreună cu poneii săi cu un zbor special organizat de la o bază aeriană rusă din Siria.
  • Rusia nu va discuta despre „speculațiile” privind includerea disidentului Alexei Navalnîi într-un schimb de prizonieri cu Occidentul, a declarat miercuri Maria Zaharova.
  • Şeful Sputnik Moldova, Vitalii Denisov, a fost expulzat din Republica Moldova şi declarat persoană indezirabilă pe o perioadă de 10 ani, anunţul autorităţilor de la Chişinău atrăgând o reacție dură din partea ministerului rus de externe.
  • Occidentul trebuie să se pregătească pentru un război de lungă durată în Ucraina și să se confrunte cu o Rusie din ce în ce mai ostilă chiar și după ce conflictul se va încheia, a declarat șeful armatei cehe, Karel Rehka.

––––––

Source: hotnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

© Copyright 2023 ioanaforjudge.com