
Suntem în ziua cu numărul 438 a războiului din Ucraina. Reprezentanții armatei ucrainene spun că retragerea mercenarilor Wagner din Bahmut, anunțată de Evgheni Prigojin, este o cacialma. Aceștia raportează că luptele continuă cu aceeași intensitate în oraș, iar invadatorii ruși trag peste 20.000 de obuze pe zi, semn că mercenarii nu au rămas fără muniție, așa cum susține liderul grupării. Între timp, se înmulțesc semnele că se apropie contraofensiva ucrianeană. Zece drone au atacat, duminică dimineață, bazele militare rusești din Crimeea ocupată. Iar la Zaporojie, ocupanții ruși au evacuat 19 localități în apropiere de linia frontului, în așteptarea unui atac, inclusiv Enerhodar, orașul în care locuiesc majoritatea angajaților de la centrala nucleară Zaporojie. Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a avertizat că situația la cea mai mare centrală atomică din Europa „devine din ce în ce mai imprevizibilă şi potenţial periculoasă”.
LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.
Acuzațiile furioase ale șefului grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, cum că trupele sale din Bahmut nu primesc suficientă muniție din partea armatei ruse, este o „cacealma” spune purtătorul de cuvânt al Comandamentului Militar de Est al Ucrainei, Serghei Cerevati.
„În prezent ei trag peste 20.000 de obuze pe zi. De aceea (afirmația lui Prigojin privind lipsa muniției n.r.) este o cacealma totală”, a spus Serghei Cerevati pentru CNN.
„Noi controlăm o parte din oraș. Nimic nu s-a schimbat aici, războiul pe poziții continuă. Inamicul nu a avut nicio reușită majoră”, a adăugat el.
Evgheni Prigojin i-a acuzat vineri pe ministrul Apărării și șeful Statului Major din Rusia că nu trimit muniții luptătorilor săi din Bahmut, motiv pentru care a decis să retragă trupele sale din oraș începând cu 10 mai.
Sâmbătă, Progojin a acceptat oferta liderului cecen Ramzan Kadîrov ca începând de miercuri poziţiile deţinute de mercenarii săi în Bahmut să fie cedate luptătorilor ceceni şi a dat asigurări că negociază deja acest transfer.
Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a declarat că acuzațiile lui Progojin față de ministrul Apărării și șeful Statului Major din Rusia sunt semnul unui „război intern” în Rusia, scrie Kiev Independent.
Potrivit lui Mihailo Podoliak, mai multe „clanuri mici” s-au format acum în Rusia, iar „răzvrătirea” lui Prigojin arată tensiunile dintre ele.
Mai multe explozii au avut loc duminică dimineaţă în Crimeea
Ucraina a lansat peste 10 drone în timpul nopţii de sâmbătă spre duminică asupra Peninsulei Crimeea, inclusiv trei drone asupra portului Sevastopol, a declarat duminică dimineaţă guvernatorul instalat de Moscova în acest oraş, Mihail Razvojaiev.
Razvojaiev a adăugat că sistemele de apărare antiaeriană au respins toate atacurile asupra portului Sevastopol.
„Niciun obiect (în Sevastopol) nu a fost afectat”, a mai spus oficialul prorus pe canalul său Telegram.
Potrivit Reuters, nu există detalii imediate privind pagube produse de raiduri în alte zone din Peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia de la Ucraina în 2014.
Baza, un canal Telegram cu legături cu agenţiile forţelor de ordine ale Rusiei, a relatat duminică devreme că, potrivit informaţiilor preliminare pe care le deţine, nu s-au înregistrat victime în ceea ce Baza a numit o serie de atacuri asupra Crimeei.
Potrivit monitorizărilor ucrainene ale canalelor Telegram, explozii s-au înregistrat în Sevastopol şi Saki – unde Rusia are o bază aeriană -, precum şi în alte câteva locuri, informaţie pe care Reuters anunţă că nu a reuşit să o verifice din alte surse.
Loviturile asupra unor obiective ruse s-au intensificat în ultimele două săptămâni, îndeosebi în Crimeea. Fără a-şi confirma rolul în aceste atacuri, Ucraina afirmă că distrugerea infrastructurii reprezintă o pregătire pentru planificata sa ofensivă terestră.
Evacuări în Zaporojie. AIEA este îngrijorată de situaţia de la centrala nucleară
Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la siguranţa celei mai mari centrale nucleare din Europa, în timp ce forţele de ocupaţie ruseşti evacuează civilii din oraşul ucrainean Enerhodar, situat în apropiere.
Rafael Grossi a declarat că situaţia de la centrala din Zaporojie „devine din ce în ce mai imprevizibilă şi potenţial periculoasă”, scrie News.ro, citând BBC.
Evacuarea are loc înainte de o contraofensivă ucraineană aşteptată.
Însă personalul nuclear rămâne la faţa locului.
În declaraţia AIEA se arată că „în timp ce personalul operativ rămâne la sit, directorul general Grossi şi-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la condiţiile din ce în ce mai tensionate, mai stresante şi mai dificile pentru personal şi familiile acestora”.
În comunicat se precizează că experţii AIEA prezenţi la centrală au „primit informaţii potrivit cărora a început evacuarea anunţată a locuitorilor din oraşul Enerhodar, situat în apropiere – unde locuieşte majoritatea personalului centralei”.
„Trebuie să acţionăm acum pentru a preveni ameninţarea unui accident nuclear grav”, a spus Grossi.
AIEA a emis anterior avertismente cu privire la siguranţa centralei, după ce bombardamentele au provocat unele daune la instalaţii şi întreruperi temporare de energie electrică, fără a declanşa însă vreo scurgere de radiaţii.
În martie, AIEA a deplâns faptul că centrala funcţiona cu generatoare diesel pentru a menţine în funcţiune sistemele vitale de răcire, după ce liniile electrice au fost avariate.
Toate cele şase reactoare ale centralei se află în modul de oprire, precizează AIEA.
Aceasta îl citează pe directorul sitului, Yuri Chernichuk, care a declarat că personalul de exploatare nu este evacuat şi că face tot ce este necesar pentru a asigura siguranţa nucleară în zonă.
De când Rusia şi-a lansat invazia în februarie 2022, numărul personalului de la centrală a scăzut, spune AIEA, „dar conducerea sitului a declarat că acesta a rămas suficient pentru funcţionarea în siguranţă a centralei”.
Forţele ruseşti ocupă o mare parte din regiunea Zaporojie, dar nu şi capitala regională Zaporojie, care se află chiar la nord-est de Enerhodar, dincolo de rezervorul Dnipro. În afară de Enerhodar, Rusia a ordonat evacuarea civililor din 18 locaţii de pe linia frontului din regiune.
Vineri, şeful regional instalat de Rusia, Evgheni Balitski, a declarat că „în ultimele zile, inamicul a intensificat bombardamentele asupra aşezărilor din apropierea liniei frontului”.
„Prin urmare, am luat decizia de a evacua în primul rând copiii şi părinţii, persoanele în vârstă, persoanele cu handicap şi pacienţii din spitale”, a scris el pe reţelele de socializare.
Grupul Wagner va continua să lupte în numele Moscovei şi după retragerea din Bahmut
Evgheni Prigojin, şeful grupului paramilitar rus Wagner, afirmă că forţele sale vor continua să lupte în numele Moscovei, chiar dacă se vor retrage din oraşul strategic Bahmut din estul Ucrainei.
„Luptătorii Wagner vor fi păstraţi pentru operaţiuni viitoare de interes pentru Rusia”, a declarat el, citat duminică de presa rusă de stat, potrivit News.ro.
Grupul Wagner, descris adesea ca fiind armata privată a lui Vladimir Putin, a fost desfăşurat în operaţiuni militare ruseşti în diferite ţări, inclusiv în Africa.
Prigojin a cerut sâmbătă armatei ruse permisiunea de a ceda poziţiile sale din oraşul ucrainean Bahmut trupelor liderului cecen Ramzan Kadîrov, în semn de protest faţă de lipsa de muniţie. Mutarea trupelor este aşteptată să aibă loc miercuri.
Agenţia de ştiri de stat rusă TASS, citând serviciul de presă al lui Prigojin, a declarat că forţele ruse controlează aproximativ 95% din oraş.
Editor : D.R.
Source: digi24.ro