Review Samsung The Freestyle – Proiector portabil inteligent, multifuncțional, acum mai accesibil decât la debut – Mobilissimo.ro

Review Samsung The Freestyle – Proiector portabil inteligent, multifuncțional, acum mai accesibil decât la debut  Mobilissimo.ro

Home » Review Samsung The Freestyle – Proiector portabil inteligent, multifuncțional, acum mai accesibil decât la debut – Mobilissimo.ro

Mic, versatil, simplu și impresionant. Cam astea ar fi cele 4 cuvinte cu care aș descrie Samsung The Freestyle. Vorbim astăzi despre un dispozitiv care este mai mult decât un videoproiector care poate să redea conținut video pe un perete și atât.

Video-review Samsung The Freestyle

Te salut, sunt Sorin de la Mobilissimo și îți spun bun găsit pentru un review al Samsung The Freestyle, un videoproiector mic dar foarte capabil pe care îl putem vedea și dezbate în clipul de mai sus și care sper să-ți placă le fel de mult ca și mie.

Ce este și cui se adresează The Freestyle?

Asta cred că ar fi prima întrebare care mi-a stat pe limbă și care cred că vine în mintea tuturor celor care au intrat în contact vreodată cu acest produs sau care l-au văzut față în față. Adică, dacă ăsta e un proiector, de ce nu sunt toate ca el de mici? Sunt slabe sau în urmă cu tehnologia celelalte? Este The Freestyle mai slab decât alte proiectoare? E pentru acasă, pentru birou sau pentru ce e mai exact?

Ideea, pe scurt, e în felul următor: dacă ai vrut un videoproiector până acum, dar n-ai știut că e momentul sau dacă n-ai avut o scuză bună că să îți cumperi unul fără să te certe mama sau soția, ei bine, acum e momentul potrivit să faci pasul.

The Freestyle de la Samsung este un videoproiector într-o formă foarte mică, ușor de purtat peste tot, cu încărcător USB-C, cu difuzor 360 integrat și cu un meniu exact ca la un Smart TV. Și după explicațiile acestea, imaginea începe să fie destul de clară. Răspunsurile la întrebările de mai devreme încep să se contureze.

Acum, hai să întrăm puțîn în detalii. Avem un dispozitiv de la Samsung care e capabil să scoată o imagine cu rezoluție maximă Full HD. Avem Bluetooth 5.2 deci îl putem conecta la un sistem surround pentru sunet extern sau, la nevoie,  chiar și la tastatură și mouse. Freestyle are și un difuzor circular de 5W, așezat la baza sa, ce scoate un sunet destul de puternic, suficient pentru o cameră de 5, până la 20 de metri pătrați. Avem și puțin bas, nimic ieșit din comun, cam ca o boxă externă de calitate, cu aceeași putere. 

Sursa de lumina este exclusiv LED, ceea ce înseamnă că spre deosebire de alte proiectoare care se bazează pe becuri halogene, cel puțin teoretic, aduce o durată de viață mai mare a produsului. Samsung spune că va putea fi folosit undeva până la 20.000 ore. Adică undeva la aproape 2 ani și jumătate de folosire non-stop. Deci, din nou, cel puțin teoretic, n-ar trebui să îți faci griji cu schimbatul sursei de lumină în durata de viață normală a lui Freestyle.

Mărimea ecranului proiectat variază între 30 și 100 inch, adică până la o diagonală de 2 metri și jumătate, cât un perete de sufragerie mare. Ce mi-a plăcut la soluția asta e faptul că, deși avem un ecran de proiecție generos și funcții variate în meniu, procesul de instalare și procedura pe care trebuie să o urmezi când vrei să îl folosești se realizează facil și rapid.

Realist vorbind, a durat aproximativ 30 secunde pentru a cupla Freestyle la încărcătorul care vine în pachet cu cablu USB-C, apoi 20 secunde din momentul în care am apăsat „pornire” pe telecomanda din pachet, până la momentul în care am avut imagine clară pe perete. Am mai „pierdut” în jur de 2 minute cu setările din meniu pentru a ajusta imaginea la suprafața peretelui meu.

Proiectorul are Keystone Digital Correction, tehnologie care ajustează colțurile suprafeței în funcție de nevoie. Avem și autofocus, care funcționează foarte bine, însă mai trebuie spus că avem și compatibilitate HDR10 dacă și conținutul pe care îl vizionezi este compatibil cu acest format.

Ca specificații ar mai fi de amintit că avem un procesor Samsung cu tehnologie Crystal Engine, aceeași ca pe televizoarele Smart QLED. Astfel, CPU-ul scoate în evidență calitatea imaginii proiectate, avem contrast 100.000 la 1, amplificator de contrast și chiar tehnologie Dolby Digital Plus.

Sistemul de operare Tizen OS este aproape identic cu cel de pe un Smart TV Samsung, experiența de utilizare fiind familiară pentru cei care au un astfel de televizor în casă. E ușor de configurat, iar meniul este intuitiv. De fiecare dată când muți proiectorul în altă zonă și ai nevoie să reglezi unghiurile de vizionare, totul se realizează în câteva secunde, fără probleme. Telecomanda este similară cu cea livrată în pachetul Smart TV-urilor Samsung. De asemenea, mi s-a părut excelent faptul că ea poate fi folosită pentru a controla alte dispozitive compatibile (Smart TV-uri sau soundbar-uri, de exemplu). 

Proiectorul oferă acces la o mulțime de aplicații, precum Netflix, HBO Max, Disney Plus, Orange TV GO, Voyo, Focus Sat și multe, multe altele. În plus, The Freestyle oferă acces și la browserul de internet Samsung, deși nu pot spune că e cea mai plăcută experiență de navigare.

Permite partajarea conținutului prin Screen Mirroring de pe un telefon sau tabletă și are, totodată, suport pentru SmartThings, ecosistemul celor de la Samsung.

Astfel, îl veți vedea în rețea pe telefon, îl veți putea porni sau opri de la distanță și veți putea folosi proiectorul împreună cu alte dispozitive din portofoliul companiei, compatibile SmartThings.În cazul în care nu aveți sau nu vreți să folosiți această variantă, există și port micro HDMI, astfel că îl puteți conecta la un laptop dacă vreți să îl folosiți pentru o prezentare la școală sau la muncă.

Eu l-am folosit atât în modul Ambient, în perioada sărbătorilor, pentru a proiecta o fereastră pe care se vedea un peisaj de iarnă, cu fulgi de nea groși căzând.  De asemenea, a fost folosit și pe post de „șemineu digital”, dar și pentru streaming de pe Netflix sau alte aplicații, evident. Am transformat de câteva ori livingul în sală de cinema în toată regulă. L-am conectat la sistemul surround Samsung prin bluetooth și nu am avut lag deloc. 

Totuși, am și câteva mențiuni care merită luate în considerare înainte de achiziție:

  • Telecomanda poate fi folosită pentru a porni proiectorul și pentru a-l controla chiar dacă nu este îndreptată spre el;
  • Luminozitatea dezvoltată este de doar 550 lumeni, față de 2000, 3000 sau mai mult, cât au proiectoarele tradiționale pe care le găsești în mod normal în comerț. Vorbesc de cele mari, pătrățoase și nu neapărat smart;
  • Era ideal dacă avea și baterie încorporată, caz în care l-aș fi recomandat cu căldură chiar și pentru ieșiri cu cortul, la picnic sau în pădure, atâta vreme cât ai suprafață potrivită pentru proiecție. Teoretic se poate alimenta de la o sursă externă, însă ar trebui să fie ceva super puternic pentru a suportă o alimentare de minimum 50W;
  • Calitatea imaginii este Full HD și bănuiesc că versiunile viitoare vor suportă 4K… până atunci mai așteptăm, ce să facem?

Mi se pare potrivit pentru școli și grădinițe, singura problemă în cazul acesta fiind totuși puterea de doar 550 lumeni. Dacă acasă, când te uiți la un film, creezi atmosferă propice, scazi intensitatea luminii sau chiar o oprești, la școală e mai greu, dar nu imposibil.

Totodată, poți să cumperi tot felul de accesorii pentru The Freestyle, cum ar fi o bază cu baterie, skinuri, carcase pentru transport și chiar un accesoriu care se montează în soclul becului, pentru a putea monta proiectorul într-o… lampă, dacă designerul de interior din tine găsește un scenariu potrivit.

Concluzii

Având în vedere dimensiunile sale reduse, undeva în jur de 17 x 10 centimetri, și o greutate de doar 800 grame, mie mi se pare că The Freestyle este o soluție foarte bună pentru cei care fac life coaching, pentru fitness, pentru prezentări interactive, cafenele sau chiar pentru o terasă de vară.

E mic, destul de ușor, astfel că poate fi mutat de colo-colo fără bătăi de cap. De asemenea, poate fi folosit cu orice încărcător USB-C, atâta vreme cât acesta suportă alimentare rapidă.  Telecomanda e foarte ușor de folosit, sunetul se aude mai mult decât decent, iar micul proiector stă bine și la conectivitate. 

Există produse concurente pe piață, evident, fiecare cu particularitățile sistemului de operare sau al producătorului, după caz. Totuși, The Freestyle este unul dintre primele proiectoare de acest gen, portabil, care se adresează maselor.

Dacă va reuși Samsung să creeze un hype în jurul unui astfel de produs, cât să trezească interesul celor care, repet, nu știau că își doresc așa ceva, rămâne de văzut. Piață este încă mică și tânăra în acest domeniu, dar cu siguranță este un produs interesant care merită mai multă atenție. 

Preț și disponibilitate

Trebuie să va spun că The Freestyle se vinde pentru aproximativ 2599 lei, poate chiar mai puțin dacă îl prinzi la ofertă, față de 4000 lei cât era la debut. În plus, în cadrul CES, Samsung a anunțat un nou model, The Freestyle (2023).

Prima generație devine atractivă în acest context întrucât noul model ar sosi la un preț mult mai mare, deși vorbim despre un upgrade incremental. Nu avem încă preț oficial, însă mă aștept ca noua variantă să coste cel puțin dublu față de varianta testată de mine – The Freestyle (2022)

Vei găsi proiectorul în portofoliul următorilor retaileri:

Video-review Samsung The Freestyle

Source: news.google.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

© Copyright 2023 ioanaforjudge.com