Polonia și Ungaria au interzis importul de cereale din Ucraina, iar Slovacia – vânzarea lor. CE… – Digi24

  1. Polonia și Ungaria au interzis importul de cereale din Ucraina, iar Slovacia – vânzarea lor. CE…  Digi24
  2. Polonia a interzis inclusiv tranzitul cerealelor ucrainene. UE: Acțiunea unilaterală este inacceptabilă / Politica comercială este de competența exclusivă a UE  HotNews.ro
  3. Comisia Europeană: Măsurile Poloniei şi Ungariei de interzicere a importurilor de cereale din Ucraina sunt  STIRILEPROTV.RO
  4. Ungaria și Polonia interzic importurile de cereale și alimente din Ucraina. Reacția Kievului și a UE  Libertatea
  5. Scandalul cerealelor ieftine din Ucraina: Ungaria urmează modelul Poloniei și suspendă și ea importurile  HotNews.ro
  6. Vedeți vizualizarea În detaliu în Știri Google
Home » Polonia și Ungaria au interzis importul de cereale din Ucraina, iar Slovacia – vânzarea lor. CE… – Digi24

Polonia și Ungaria au decis interzicerea importurilor de cereale și alte produse alimentare din Ucraina, pentru a-și proteja sectorul agricol, au anunțat sâmbătă guvernele celor două țări, potrivit Reuters. În urmă cu două zile, Slovacia a blocat vânzarea pe piață a cerealelor venite din Ucraina, după ce a descoperit pesticide interzise în UE într-un lot de grâu ucrainean. Vineri, miniștrii agriculturii din România, Bulgaria, Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria au avut o întrevedere în format videoconferință, în cadrul căreia au hotărât să acționeze unitar în privința cerealelor din Ucraina. Comisia Europeană califică drept „inacceptabile” deciziile Varșoviei și Budapestei.

Reacția Comisiei Europene: „Este inacceptabil”

ACTUALIZAZRE 16:03 Acţiunile comerciale unilaterale ale statelor UE sunt „inacceptabile”, a transmis duminică un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, după ce Polonia şi Ungaria au interzis importurile de cereale şi alte produse alimentare ucrainene.

„Avem cunoştinţă de anunţurile Poloniei şi Ungariei privind interzicerea importurilor de cereale şi alte produse agricole. În acest context, este important să subliniem că politica comercială este o competenţă exclusivă a UE şi, prin urmare, acţiunile unilaterale sunt inacceptabile”, a indicat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, citat de Reuters, potrivit Agerpres.

Ministrul ucrainean al agriculturii merge în Polonia

ACTUALIZAZRE 14:52 Guvernul ucrainean speră „să rezolve săptămâna viitoare” problema suspendării exporturilor de produse agricole în Polonia, după ce Guvernul de la Varşovia a anunţat stoparea achiziţiilor de cereale ucrainene şi alte mărfuri din această ţară, relatează agenţia EFE, prelută de Agerpres.

Ministrul ucrainean pentru Politică Agricolă şi Alimentaţie, Mykola Solskyi, a afirmat, într-o declaraţie pentru agenţia Ukrinform, că Executivul înţelege situaţia dificilă în care se află piaţa poloneză, după ce Comisia Europeană a suspendat taxele pentru producţia ucraineană.

„Înţelegem această dură competiţie, ca şi consecinţă a blocajului porturilor ucrainene. Dar este evident- pentru lumea întreagă şi pentru orice persoană din lume – că agricultorul ucrainean este cel care se află în această situaţie mai dificilă. Şi cerem părţii poloneze să ţină cont de asta”, a spus el.

Solskyi a subliniat că luni va merge în Polonia pentru a se întâlni cu omologul său, Robert Telus, care a preluat funcţia săptămâna trecută, după ce predecesorul său, Henryk Kowalczyk, a demisionat în urma protestelor agricultorilor polonezi, determinate de situaţia de pe piaţă.

Acolo, el speră să poată negocia deblocarea importurilor şi să ajungă, dacă este nevoie, la un acord bilateral care să permită redeschiderea tranzitului produselor provenite din Ucraina.

Solskyi e explicat că lunar se exportă pe la frontiera ucraineano-poloneză între 500.000 şi 700.000 tone de produse agricole, printre care porumb, grâu, seminţe de floarea-soarelui şi rapiţă.

Știrea inițială

Polonia: „Este datoria fiecărui stat să protejeze interesele cetățenilor săi”

Decizia Poloniei și Ungariei de a interzice importurile din Ucraina a fost determinată de afluxul mare de cereale din această țară, care a dus la prăbușirea prețurilor în regiune.

Impactul suprasaturării pieței cu cereale ieftine din Ucraina a creat o problemă pentru partidul de guvernământ din Polonia, Lege și Justiție (PiS), în an electoral, arată Reuters.

„Astăzi, guvernul a luat decizia de a interzice intrarea, importul cerealelor în Polonia, dar și a altor tipuri de alimente (din Ucraina)”, a declarat președintele PiS, Jaroslaw Kaczynski, sâmbătă, la o reuniune de partid, potrivit Reuters.

Lista alimentelor interzise la import, care cuprinde „de la cereale la produse din miere, foarte, foarte multe lucruri”, va fi inclusă într-o hotărâre de guvern, a mai precizat Kaczynski.

„Suntem și rămânem prieteni și aliați neschimbați ai Ucrainei. Vom sprijini (Ucraina). (…) Dar este datoria fiecărui stat, a fiecărei autorități, să protejeze interesele cetățenilor săi”, a completat liderul de la Varșovia.

El spune că Polonia este gata să înceapă discuții cu Ucraina pentru a găsi o soluție la criza cerealelor.

Ungaria: Interdicție până în iunie

Tot sâmbătă, guvernul de la Budapesta, condus de Viktor Orban, s-a alăturat Poloniei în privința interzicerii importului de cereale din Ucraina, arătând că situația creează pagube majore fermierilor maghiari, mai arată Reuters.

Ungaria nu a dat detalii despre când va intra în vigoarea interdicția importului de cereale și alte produse alimentare, dar a precizat că va dura până la sfârșitul lunii iunie.

Guvernul de la Budapesta a declarat că speră ca Uniunea Europeană să schimbe regulile, inclusiv să ia în calcul eliminarea obligativității de a prelua produse din Ucraina.

Ucraina: „Fermierii ucraineni se află în cea mai dificilă situație” 

Ucraina și-a exprimat regretul privind decizia Poloniei de a interzice importurile, spunând că „rezolvarea problemelor prin decizii drastice, unilaterale, nu va accelera o remediere pozitivă a situației”.

Ministerul Agriculturii de la Kiev a declarat că interdicția impusă de Poloniei este în contradicție cu acordul bilateral privind exporturile și a făcut apel la negocieri pentru rezolvarea situației.

„Înțelegem că fermierii polonezi se află într-o situație dificilă, dar subliniem că fermierii ucraineni se află în cea mai dificilă situație acum”, se mai arată într-un comunicat al ministerului ucrainean.

Slovacia a găsit pesticide interzise în cerealele ucrainene

Separat de cele două țări, Slovacia a anunțat joi că interzice vânzarea pe piață a cerealele ucrainene, din cauza unor pesticide interzise în Uniunea Europeană, găsite în aceste produse.

Anunțul a fost făcut de Ministerul Agriculturii din Slovacia pe 13 aprilie, potrivit unui comunicat de presă. Decizia autorităților slovace a fost luată după ce un lot de grâu din Ucraina, cu o greutate de 1.500 de tone „a fost confirmat cu un pesticid care nu este permis în UE și are un impact negativ asupra sănătății umane”.

Ministerul Agriculturii din Slovacia, împreună cu instituțiile subordonate vor colecta mostre din toate cerealele și făina din Ucraina, care sunt deja depozitate în Slovacia, se mai arată în comunicat.

„Totodată, ŠVPS SR prin Sistemul european de alertă rapidă pentru alimente și furaje informează toate statele membre UE despre lotul care nu îndeplinește cerințele de sănătate. Ministrul Samuel Vlčan îl va informa pe ambasadorul Ucrainei, Myroslav Kastran, precum și pe miniștrii agriculturii din România și Bulgaria despre situație în cadrul ședinței comune de mâine, care urmează să fie dedicată protecției piețelor împotriva importului de mărfuri ieftine din Ucraina. MPRV SR nu recomandă importul de cereale ucrainene și a produselor sale”, potrivit sursei citate.

Scrisoare către Ursula von der Leyen

După ce invazia Rusiei în Ucraina a blocat o parte din porturile de la Marea Neagră, mari cantități de cereale din Ucraina, mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, au „inundat” piețele din Europa Centrală și de Est, din cauza dificultăților logistice de a fi exportate mai departe, suprasaturând piețele locale și afectând fermierii.

Premierii din România, Ungaria, Slovacia, Polonia și președintele Bulgariei au trimis o scrisoare comună adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care îi cer o serie de măsuri pentru protejarea piețelor interne.

„Am semnat împreună cu omologii mei din Bulgaria, Ungaria, Slovacia și Polonia o scrisoare comună adresată președintelui Comisiei Europene Ursula von der Leyen, prin care propunem un set de măsuri menite să reducă semnificativ dezechilibrele create în piață de importurile masive de cereale ucrainene”, a declarat premierul român Nicolae Ciucă.

Miniștrii agriculturii din țările afectate anunță o poziție comună

La sfârșitul acestei săptămâni, miniștrii agriculturii din România, Bulgaria, Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria au convenit, în urma unei întâlniri în sistem videoconferință, să acționeze unitar în problema cerealelor ucrainene și să nu mai ia decizii în mod separat, a anunțat Ministerul Agriculturii de la București.

„În cadrul videoconferinței s-a pus în discuție situația creată pe piețele celor 6 state membre de importul produselor agroalimentare din Ucraina. Prin acesta întâlnire se continuă demersul făcut de Primii Miniștri din Romania, Polonia, Slovacia, Ungaria, respectiv președintele Bulgariei, care au semnat o scrisoare adresată Președintei Comisiei Europene, prin care s-a solicitat luarea unor măsuri concrete în vederea îmbunătățirii situației. În cadrul videoconferinței am convenit ca aceste probleme să nu se abordeze separat, ci în mod unitar de către cele șase state membre”, se arată într-un comunicat remis vineri de Ministerul Agriculturii de la București.

Editor : Bogdan Păcurar

Source: digi24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

© Copyright 2023 ioanaforjudge.com