Lavrov susţine că Rusia convenise cu Ucraina să poarte negocieri, dar Occidentul nu a lăsat Kievul să discute cu Moscova – HotNews.ro

  1. Lavrov susţine că Rusia convenise cu Ucraina să poarte negocieri, dar Occidentul nu a lăsat Kievul să discute cu Moscova  HotNews.ro
  2. Lavrov: „Războiul Occidentului împotriva Rusiei nu mai este hibrid, ci aproape real”  STIRILEPROTV.RO
  3. Lavrov susține că Occidentul a împiedicat negocierile pentru a pune capăt războiului din Ucraina, în primele luni ale conflictului  G4Media.ro
  4. Serghei Lavrov susține că „războiul” dintre Rusia și Occident nu mai este unul hibrid, ci aproape real  HotNews.ro
  5. Ce se întâmplă în Ucraina „este un război aproape real între Rusia și Occident”, spune Serghei…  Libertatea
  6. Vedeți vizualizarea În detaliu în Știri Google
Home » Lavrov susţine că Rusia convenise cu Ucraina să poarte negocieri, dar Occidentul nu a lăsat Kievul să discute cu Moscova – HotNews.ro

Rusia a fost dispusă să negocieze cu Ucraina în primele luni ale războiului, dar Statele Unite şi alte ţări occidentale au sfătuit Kievul să nu poarte discuţii cu Moscova, a declarat luni ministrul rus de externe Serghei Lavrov, conform agenției Associated Press, scrie News.ro.

Serghei LavrovFoto: Alexander Zemlianichenko / AP – The Associated Press / Profimedia

„Este binecunoscut faptul că am susţinut propunerea părţii ucrainene de a negocia, la începutul operaţiunii militare speciale, şi până la sfârşitul lunii martie cele două delegaţii conveniseră asupra principiului de a rezolva acest conflict”, a declarat Serghei Lavrov, aflat într-o vizită în Africa de Sud. „Este binecunoscut şi absolut public şi faptul că ai noştri colegi americani, britanici şi unii colegi europeni au spus Ucrainei că este prea devreme pentru a negocia, iar aranjamentul, care fusese aproape convenit, nu a mai fost niciodată aprobat de regimul de la Kiev”, a susținut şeful diplomaţiei ruse.

Statele Unite şi alte ţări occidentale au declarat că Rusia nu este serioasă în ceea ce priveşte dorinţa de a încheia un acord pentru a pune capăt războiului de aproape un an, care a început la 24 februarie. Rusia a respins în mod repetat cererile ucrainene şi occidentale de a se retrage complet din Ucraina ca o condiţie pentru orice negocieri. Preşedintele american Joe Biden a indicat la rândul său că ar fi dispus să discute cu Vladimir Putin, dacă liderul rus ar demonstra că doreşte în mod serios să pună capăt invaziei.

Lavrov a plecat în cucerirea Africii

Lavrov se află la Pretoria pentru discuţii cu omologul sud-african Naledi Pandor. Moscova vrea să-şi consolideze legăturile cu cea mai dezvoltată ţară africană, un aliat istoric, pe fondul conflictului actual din Ucraina.

Africa de Sud continuă să menţină legături puternice cu Rusia după ce Uniunea Sovietică a sprijinit actualul partid de guvernământ al ţării, Congresul Naţional African, pe vremea când acesta era o mişcare de eliberare ce lupta pentru a pune capăt sistemului de apartheid al ţării. Această relaţie este, în mare parte, ceea ce a determinat Africa de Sud să se abţină anul trecut de la un vot al ONU de condamnare a acţiunilor Rusiei în Ucraina, deşi un mic grup de persoane a manifestat, luni, împotriva Rusiei şi a invaziei sale pe scară largă în Ucraina în faţa clădirii în care Lavrov şi Pandor au purtat discuţii.

Africa de Sud este cea mai semnificativă dintre mai multe naţiuni africane care au adoptat o poziţie neutră faţă de război şi a refuzat să condamne invazia Rusiei – spre dezamăgirea SUA şi a altor parteneri occidentali care, de asemenea, consideră Africa de Sud ca fiind esenţială pentru planurile lor de a construi relaţii în Africa.

Lavrov s-a întâlnit cu Pandor în capitala Africii de Sud şi este aşteptat să viziteze şi alte ţări africane, în cadrul unui turneu. Este deja a doua vizită a ministrului rus în Africa în decurs de şase luni, în condiţiile în care Moscova încearcă să obţină sprijin şi să câştige influenţă într-un teritoriu care interesează şi alte puteri mondiale, între care China şi SUA.

Războiul Rusiei din Ucraina şi impactul acestuia asupra celor 1,3 miliarde de locuitori ai Africii înseamnă în primul rând creşterea preţurilor la petrol şi la alimente.

„Suntem pe deplin conştienţi de faptul că un conflict, oriunde ar exista în lume, are un impact negativ asupra noastră, a tuturor. (…) Acesta este motivul pentru care noi, Africa de Sud, afirmăm în mod constant că vom fi întotdeauna gata să sprijinim soluţionarea paşnică a conflictelor de pe continent şi de pe tot globul”, a spus şefa diplomaţiei sud-africane.

Lavrov a repetat o acuzaţie pe care a mai făcut-o înainte, potrivit căreia Occidentul este responsabil pentru creşterea preţurilor globale la alimente.

Africa de Sud face manevre militare comune cu Rusia și China

În ciuda neutralităţii exprimate de Africa de Sud în ceea ce priveşte Ucraina, vizita lui Lavrov vine la câteva zile după ce forţele armate sud-africane au anunţat că vor organiza, luna viitoare, exerciţii comune cu marina rusă şi cea chineză în largul coastei de est a Africii de Sud, ceea ce va aduce nave de război ruse şi chineze în Oceanul Indian.

Luni, Lavrov a insistat asupra faptului că exerciţiile navale vor fi „transparente” şi vor respecta dreptul internaţional.

„Trei ţări suverane vor organiza exerciţii fără a încălca dreptul internaţional şi nu înţeleg cui poate aduce asta vreun prejudiciu”, a declarat Lavrov, citat de agenţia de presă a statului rus, TASS.

Lavrov a vizitat Etiopia, Egiptul, Uganda şi Republica Congo în cadrul turneului său african de anul trecut. Acesta a fost urmat la scurt timp de o vizită în Africa de Sud a secretarului de stat american Antony Blinken, o mişcare considerată o încercare a Washingtonului de a contracara extinderea influenţei ruseşti pe un continent important din punct de vedere strategic.

De data aceasta, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, va începe miercuri o vizită oficială în Africa de Sud, după ce va mai avea escale în Senegal şi Zambia.

___

Source: news.google.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

© Copyright 2023 ioanaforjudge.com