ISW: Ofensivele din Bahmut și Avdiivka nu sunt doar lipsite de sens, ci chiar dăunătoare pentru ruși – Digi24

  1. ISW: Ofensivele din Bahmut și Avdiivka nu sunt doar lipsite de sens, ci chiar dăunătoare pentru ruși  Digi24
  2. LIVE Război în Ucraina, ziua 397: NATO acuză retorica nucleară „iresponsabilă” a Rusiei / Avdiivka ar putea deveni un al doilea Bahmut / Expert rus: Am putea folosi obuze cu wolfram, dacă Ucraina primește arme cu uraniu sărăcit  HotNews.ro
  3. Şapte copii ucraineni trăiesc în continuare în Avdiivka, oraş din prima linie a războiului / “Există părinţi iresponsabili care îi ascund”  G4Media.ro
  4. Imagini din infernul în care trăiesc 7 copii. Ruşii au transformat Avdiivka într-un oraş  Observator
  5. FOTO Al doilea „Bahmut” al Ucrainei. „Devine din ce în ce mai mult asemănător cu un loc din filmele post-apocaliptice”  HotNews.ro
  6. Vedeți vizualizarea În detaliu în Știri Google
Home » ISW: Ofensivele din Bahmut și Avdiivka nu sunt doar lipsite de sens, ci chiar dăunătoare pentru ruși – Digi24

Suntem în a 397-a zi a războiului început de Vladimir Putin în Ucraina. Mai bine de 60 de atacuri ale rușilor au fost respinse ieri, însă luptele de uzură transformă orașele din estul țării în ruine. Imaginile din Vuhledar sau Avdiivka au fost descrise drept „post-apocaliptice” de autoritățile locale. Bahmut rămâne punctul cel mai fierbinte al războiului însă ofensiva rusă nu are efectul scontat. O analiză a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) arată că pierderile de vieți omenești și de echipamente suferite de ruși îi vor împiedica să obțină un avantaj strategic real în eventualitatea unei bătălii câștigate. Dar Vladimir Putin nu dă semne că are de gând să se oprească. Pe lângă armele nucleare tactice pe care vrea să le trimită în Belarus, președintele rus a anunțat că va avea în Pacific, anul viitor, submarine dotate cu super-torpile cu capacitate nucleară Poseidon.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Rusia acuză NATO de implicare directă în conflictul din Ucraina

ACTUALIZARE 11:47 Secretarul Consiliului Securităţii Rusiei, Nikolai Patruşev (fost şef al Serviciului Federal de Securitate FSB), a acuzat luni NATO de implicare directă în conflictul din Ucraina, căreia îi furnizează arme şi informaţii operative pentru a învinge Rusia pe câmpul de luptă, conform unor extrase dintr-un interviu acordat luni ziarului guvernamental rus Rossiiskaia Gazeta, potrivit EFE şi Reuters.

În realitate, ţările NATO sunt parte a conflictului. Acestea au transformat Ucraina într-o mare tabără militară. Ele trimit trupelor ucrainene arme şi muniţii, le oferă informaţii de intelligence, inclusiv obţinute de la sateliţi şi drone, a declarat Patruşev pentru oficiosul Rossiiskaia Gazeta. 

El a subliniat că instructori şi consilieri NATO antrenează armata ucraineană, în timp ce, pe front, mercenari din aceste ţări luptă ca parte a forţelor armate ucrainene, notează Agerpres. Încercând să prelungească cât mai mult posibil această confruntare belicoasă, ele (ţările NATO) nu îşi ascund obiectivul principal – învingerea Rusiei pe câmpul de luptă şi dezintegrarea ei ulterioară, susţine Patruşev. 

Nikolai Patrușev, unul dintre cei mai importanți consilieri ai lui Putin. Foto: Profimedia

Secretarul Consiliului Securităţii Rusiei s-a referit şi la viitorul Summit al democraţiei, care va avea loc săptămâna aceasta şi care se va axa pe situaţia din Ucraina. 

Dezbătând în mod ipocrit libertatea de a alege, SUA – care se erijează în principalul dictator în lume – în realitate nu vor decât să umilească pur şi simplu ţările în care suveranitatea şi puterea poporului au fost călcate în picioare de ele, a mai declarat Patruşev. 

În aceeaşi ordine de idei, el a atacat SUA, denunţând că în timp ce proclamă sloganuri democratice în stânga şi în dreapta, Washingtonul a devenit de mult timp un campion în încălcarea suveranităţii altor state prin numărul de războaie şi conflicte declanşate

Dacă SUA se decid cu adevărat să se îndrepte în direcţia democraţiei şi să înceteze să-şi mai umilească aliaţii vasali, nu putem decât să salutăm acest lucru, a spus ironic Patruşev.

Coruri din lumea întreagă au cântat pentru a promova pacea în Ucraina

ACTUALIZARE 11:35 Coruri din lumea întreagă şi-au unit vocile şi au cântat duminică pentru a promova pacea în Ucraina, o iniţiativă care a atras 300 de participanţi la Madrid, unde evenimentul a fost creat în 2022 la o lună după începutul războiului declanşat de Rusia, informează AFP și Agerpres. 

Sub un cer albastru şi senin, interpreţi din 46 ansambluri corale din capitala spaniolă şi din oraşele învecinate s-au reunit în jurul Muzeului Reina Sofia şi au început să cânte împreună la ora prânzului (10:00 GMT).

Exemplul lor a fost urmat de mii de cântăreţi reuniţi în 80 de localităţi din Europa şi America Latină, iar o mie de cântăreţi ucraineni şi-au adăugat vocile interpretărilor asigurate de coruri din Argentina, Brazilia, Columbia, Danemarca, Germania, Polonia şi Venezuela.

La Madrid, corul a interpretat rugăciunea „Dona Nobis Pacem”, „Corul sclavilor” din opera „Nabucco” de Verdi şi şi-a încheiat evoluţia cu „Sing an Anthem For Our Peace”, o compoziţie creată pentru această ocazie de compozitorul american Jim Papoulis.

Evenimentul, care a fost transmis în direct pe YouTube, a fost organizat de Choirs for Peace, o iniţiativă creată în Spania la o lună după începutul războiului declanşat de preşedintele rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei pe 24 februarie 2022.

Zelenski, întâlnire cu Orlando Bloom. „Lumea trebuie să audă la fel de intens ca anul trecut că agresiunea împotriva Ucrainei continuă”

ACTUALIZARE 11:24 Volodimir Zelenski a afirmat duminică, într-un nou discurs către națiune, că este important ca acum la fel ca în urmă cu un an, ucrainenii să îi susţină pe apărătorii ţării şi că lumea trebuie „să audă la fel de intens” că agresiunea Rusiei continuă. Totodată, preşedintele Ucrainei s-a întâlnit la Kiev cu actorul Orlando Bloom, ambasador al bunăvoinţei pentru UNICEF.

Starul francizelor cinematografice „Pirates of the Caribbean” (Piraţii din Caraibe) şi „Lord of the Rings” (Stăpânul inelelor), a vizitat duminică un centru pentru copii din Kiev.  Aceasta a fost prima sa vizită în Ucraina după 2016, a precizat actorul britanic citat de Agerpres.

Captură de ecran din 2023.03.27 la 10.58.38
Zelenski s-a întâlnit cu actorul Orlando Bloom la Kiev. Captură foto: Twitter

„M-am întâlnit cu ambasadorul UNICEF al bunăvoinţei Orlando Bloom şi cu echipa UNICEF – o organizaţie angajată în sprijinul umanitar şi protecţia copiilor. Orlando Bloom a lucrat semnificativ în această direcţie de mult timp. A fost deja în Ucraina, în Donbasul nostru, chiar înainte de războiul pe scară largă. Şi ştie ceea ce ne-a adus această agresiune, ştie cât de mari trebuie să fie eforturile lumii întregi pentru a o opri, pentru a reconstrui Ucraina după război”, a declarat preşedintele Zelenski în discursul său nocturn prin care s-a adresat naţiunii ucrainene, după întâlnirea sa cu Orlando Bloom.

Citește continuarea AICI

Orașul Avdiivka devine asemănător unui loc din „filmele post-apocaliptice”

ACTUALIZARE 10:50 Rusia transformă Avdiivka într-un loc asemănător celor din filmele post-apocaplitice, intensificându-şi bombardamentele şi forţând o închidere aproape completă a acestui oraş din linia întâi a frontului, a declarat duminică un înalt oficial local, citat de Reuters.

Aproximativ 2.000 de civili din cei peste 30.000 de locuitori înainte de război au mai rămas la Avdiivka, localitate din regiunea Doneţk, situată la aproape 90 km sud-vest de oraşul asediat Bahmut – cel mai fierbinte loc de pe frontul din Ucraina în prezent- conform oficialilor ucraineni.

Traces of war in Avdiivka amid Russian-Ukrainian war
Orașul Avdiivka. Foto: Profimedia Images

Mă întristează să spun acest lucru, dar Avdiivka devine din ce în ce mai mult asemănător cu un loc din filmele post-apocaliptice, a declarat şeful administraţiei militare ucrainene a oraşului, Vitali Barabaş, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

A început evacuarea lucrătorilor de la utilităţi care mai rămăseseră în oraş, iar recepţia telefoniei mobile va fi suspendată în curând pentru că în oraş există informatori ai ocupanţilor ruşi, a adăugat Barabaş.

În condiţiile în care forţele ruse au obţinut câştiguri graduale pe flancuri la Avdiivka, armata ucraineană a avertizat săptămâna trecută că oraşul ar putea deveni un „al doilea Bahmut” – unde luptele crâncene de luni de zile au transformat localitatea în dărâmături. 

Bombardamentele ruseşti au vizat duminică două clădiri înalte din Avdiivka, localitate situată la doar 10 km de periferia nordică a oraşului Doneţk, care se află sub controlul Moscovei din 2014, notează Agerpres.

O persoană a fost rănită în urma numeroaselor lovituri aeriene asupra Avdiivka sâmbătă, potrivit armatei ucrainene.

Trebuie să vă împachetaţi lucrurile, să plecaţi şi să vă evacuaţi mai ales copiii!, i-a îndemnat Barabaş pe localnicii care au mai rămas la Avdiivka şi ezită să părăsească oraşul.

Rusia neagă că a vizat civili în cele 13 luni de război pe care l-a declanşat împotriva ţării vecine. Războiul, al cărui sfârşit nu se întrevede, s-a soldat până acum cu mii de morţi, cu milioane de persoane strămutate şi zeci de localităţi ucrainene aproape complet sau parţial distruse, mai notează Reuters.

ISW: Ofensivele din Bahmut și Avdiivka nu sunt doar lipsite de sens, ci chiar dăunătoare pentru ruși

ACTUALIZARE 10:10 Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) arată în cea mai recentă analiză că ofensivele rusești din Bahmut și Avdiivka au devenit „nu doar lipsite de sens, dar cu adevărat dăunătoare pentru planurile rușilor”, scrie The Guardian.

Institutul precizează că pierderile de vieți omenești și de echipamente pe care le-au suferit rușii în încercarea de a obține o victorie de imagine vor împiedica armata să mențină un avantaj strategic chiar și în cazul în care va reuși să ocupe unul dintre orașe.

Totuși, ISW notează că „încăpățânarea” lui Putin ar putea da roade prin „prelungirea conflicului până în punctul în care sprijinul Occidentului pentru Ucraina se va diminua sau va lua sfârșit”.

Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene a anunțat luni că Rusia a pierdut 171.160 de soldați în Ucraina, de la începutul războiului, dintre care 610 victime au fost înregistrate duminică, potrivit Kiev Independent.

Peste 60 de atacuri ale rușilor au fost respinse în ultimele 24 de ore

Rușii au lansat peste 60 de atacuri, în ultimele 24 de ore, în special în regiunea Harkov și în orașele Lîman, Bahmut și Avdiivka, în urma cărora un civil a murit și unul a fost rănit, a anunțat Statul Major ucrainean.

Armata rusă a folosit două rachete și 23 de atacuri aeriene.

1.434 de oameni au murit și 3.264 au fost răniți, de la începutul războiului, în regiunea Donețk, spun autoritățile locale.

Multe orașe au fost transformate în ruine. Guvernatorul din Donețk a postat imagini care arată orașul Vuhledar, transformat acum în ruine.

Rusia va avea submarine cu torpile Poseidon în Pacific, anul viitor

Pe lângă armele nucleare tactice pe care vrea să le trimită în Belarus, Vladimir Putin își întărește și infrastructura militară din Oceanul Pacific. Potrivit agenției de presă TASS, citată de Agerpres, Rusia va avea aici, la începutul anului viitor, submarine nucleare care vor transporta super-torpile cu capacitate nucleară Poseidon.

Rusia a declarat în ianuarie că a produs primul set de torpile Poseidon, la patru ani după ce preşedintele Vladimir Putin a anunţat un tip fundamental nou de armă nucleară strategică, susţinând că aceasta va avea propria sa alimentare nucleară.

Există puţine detalii confirmate despre Poseidon în spaţiul public, dar în esenţă se pare că ar fi o combinaţie între o torpilă şi o dronă care poate fi lansată de pe un submarin nuclear.

Torpilele sunt în curs de dezvoltare pentru a fi desfăşurate pe submarinele cu propulsie nucleară Belgorod şi Habarovsk, potrivit TASS.

„Lucrările de construire a infrastructurii de coastă pentru baza a două submarine speciale în Kamceatka ar urma să fie finalizată către începutul anului viitor”, a declarat pentru TASS o sursă anonimă din domeniul apărării.

Baza de submarine cu rachete balistice nucleare a Flotei Rusiei din Pacific este situată pe coasta de sud-est a Peninsulei Kamceatka, în Extremul Orient rus.

Oceanul Pacific şi Marea Ohoţk scaldă coastele de est şi de vest ale Peninsulei Kamceatka.

Sursa a declarat pentru agenţia de presă TASS că un nou division este în curs de formare ca parte a forţelor submarine ale Flotei din Pacific, care va include nu numai Belgorod şi Habarovsk, ci şi alte submarine.

Noile submarine speciale vor participa la îndeplinirea sarcinilor de „descurajare strategică”, a declarat interlocutorul TASS.

Modernizarea majoră a bazei nucleare a Rusiei intervine pe fondul tensiunilor tot mai mari între SUA şi China cu privire la influenţa în Pacificul de Vest.

Potrivit TASS, submarinul Belgorod urmează să servească în cadrul Flotei Rusiei din Pacific. Pentru acest submarin a fost realizat primul set de supertorpile Poseidon. Acest submarin din Proiectul 09852 a intrat în dotarea flotei ruse, fără arma sa principală, la 8 iulie 2022. În prezent, Belgorod se află în probe în Flota Nordului.

Submarinul Habarovsk din Proiectul 09851 este în curs de finalizare la şantierul Sevmaş din Severodvinsk, regiunea Arhanghelsk (nord-vestul Rusiei).

Editor : D.R. | M.D.B.

Source: digi24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

© Copyright 2023 ioanaforjudge.com