De ce are Ucraina încă atât de multe tancuri? Greșelile stupide făcute de armata rusă și eroarea capitală de pe câmpul de luptă – HotNews.ro

  1. De ce are Ucraina încă atât de multe tancuri? Greșelile stupide făcute de armata rusă și eroarea capitală de pe câmpul de luptă  HotNews.ro
  2. VIDEO Armata ucraineană a mobilizat un număr uriaș de tancuri și blindate undeva în țară  HotNews.ro
  3. Vedeți vizualizarea În detaliu în Știri Google
Home » De ce are Ucraina încă atât de multe tancuri? Greșelile stupide făcute de armata rusă și eroarea capitală de pe câmpul de luptă – HotNews.ro

​Armata ucraineană încă pare să poată mobiliza un număr considerabil de tancuri, blindate și alte vehicule militare, în pofida superiorității covârșitoare a Rusiei la acest capitol înainte de declanșarea războiului.

Armata ucraineanaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

O înregistrare video publicată miercuri pe rețelele de socializare a arătat că armata ucraineană a mobilizat un număr uriaș de tancuri, blindate, obuziere, tunuri autopropulsate și alte vehicule militare undeva în țară, cel mai probabil ca parte a unor pregătiri pentru operațiuni de ofensivă mecanizată.

„Antrenarea pentru atacuri cu arme combinate (tancuri, infanterie mecanizată, artilerie autopropulsată, geniști) și logistică sunt o componentă cheie a pregătirii luptei. Acest lucru va face să merite vitejia soldaților care apără Bahmutul”, a afirma generalul Ben Hodges, fostul comandant al forțelor americane din Europa, cu privire la filmare.

Ce este însă și mai remarcabil legat de aceasta e că în imaginile video pot fi văzute vehicule de luptă de fabricație sovietică, pe care Ucraina le avea înainte de izbucnirea războiului. Cu alte cuvinte, deși coloana mobilizată de armata ucraineană este una impresionantă, ea nu include și tancuri sau blindate occidentale sosite recent la Kiev.

Trebuie amintit însă că Ucraina a primit unele tancuri T-72 din partea Poloniei încă din primele luni ale invaziei rusești, iar Varșovia a anunțat la începutul acestui an că va transfera Kievului încă 60 de tancuri sovietice recondiționate și modernizate, pe lângă vehiculele de luptă Leopard 2 de fabricație germană promise.

Cu toate acestea, faptul că armata ucraineană încă poate mobiliza un asemenea număr de tancuri și blindate după mai bine de un an de război rămâne unul impresionant.

Deși estimările variază în funcție de sursa citată, toate analizele publicate înainte de izbucnirea războiului în data de 24 februarie a anului trecut vorbeau de o superioritate covârșitoare a forțelor armate ruse asupra celor ucrainene la capitolul respectiv.

De exemplu, Institutului Internațional pentru Studii Strategice (IISS) de la Londra estima că Rusia are o superioritate de 3 la 1 asupra Ucrainei în ceea ce privește tancurile.

Tanc T-72 (FOTO: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia)

Despre tancurile folosite în războiul din Ucraina

Mark Cancian, un fost colonel al pușcașilor marini americani, și Jeffrey Edmonds, un expert în armata rusă de la Centrul pentru Analize Navale, au declarat pentru Insider că „efectul de șoc” al formațiilor blindate rămâne unul important chiar și pe câmpurile de luptă moderne.

Tancurile oferă mobilitate, putere de foc și protecție, componente vitale în operațiunile rapide precum cele care au dus la prăbușirea catastrofală a frontului rusesc din regiunea Harkov în luna septembrie a anului trecut.

De-a lungul războiului Rusia s-a bazat în principal pe 4 modele de tancuri: T-64, T-72, T-80 și T-90. „Grosul” formațiilor de tancuri ruse a fost alcătuit din tancurile T-72, acestea trecând prin numeroase procese de îmbunătățire și modernizare în perioada sovietică și anii care au urmat.

Deși fiecare model de tanc are propriile caracteristici, cei doi analiști militari americani amintesc că ele fac parte dintr-un trunchi comun, fiecare generație reprezentând o variantă îmbunătățită a celei anterioare.

Altfel spus, „cu cât este mai nou tancul, cu atât este mai capabil”, afirmă Cancian. Însă există și excepții de la regulă.

Rușii s-au bazat atât de mult pe tancurile T-72 în timpul Războiului Rece încât nenumăratele îmbunătățiri și recondiționări fac capabilitățile sale comparabile sau chiar superioare celor ale succesorului său direct, modelul T-80, care în general este considerat mai puțin fiabil.

În ceea ce privește armata ucraineană, diversitatea nu a fost punctul său foarte, ea bazându-se aproape exclusiv pe tancuri T-64 și T-72, dacă facem abstracție de numeroasele vehicule de luptă capturate de la armata rusă.

Cancian și Edmonds subliniază însă că și când este vorba de aceleași generații de tancuri, cele rusești sunt superioare decât echivalentele lor moștenite de Ucraina după căderea URSS deoarece Moscova și-a modernizat mai mult vehiculele ca parte a eforturilor de a proiecta în continuare imaginea unei superputeri mondiale.

„A doua armată a lumii”, după cum a prezentat propaganda rusă timp de ani de zile situația.

Tancuri rusești distruse (FOTO: Genya Savilov / AFP / Profimedia Images)

Și totuși, unde a greșit armata rusă? Eroarea capitală de pe câmpul de luptă

Pe hârtie lucrurile sunt clare: Rusia are fără îndoială tancuri mai bune. Însă evoluțiile de pe câmpul de luptă spun o poveste diferită.

„Letalitatea unui sistem [de tancuri] depinde de mult mai multe decât sistemul însuși”, subliniază Edmonds, la rândul său un fost tanchist. „Ea depinde de echipaj, dar și de modul în care se potrivește pe câmpul de luptă și cum se integrează cu celelalte componente ale puterii de luptă”, explică el.

Iar Rusia nu a avut probleme doar în a-și proiecta superioritatea în materie de tancuri pe câmpul de luptă, ci și în a-și menține efectivele de dinaintea declanșării războiului.

Estimări uluitoare făcute în luna februarie de Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS) și Oryx, cunoscutul site care monitorizează pierderile înregistrate de ambele părți ale războiului din Ucraina, sugerează că Rusia și-a pierdut aproape jumătate din tancurile operaționale – peste 1500 – de la începutul războiului.

Efectivele de tancuri T-72 și T-80 par să fi fost cele mai afectate, IISS estimând că Rusia ar fi pierdut două treimi din ele din data de 24 februarie a anului trecut.

„Înțelepciunea convențională ne spune că rușii nu își urmează propria doctrină”, afirmă Cancian. „Ei nu și-au folosit tancurile ca parte a unei echipe combinate”, subliniază analistul.

El și Edwards amintesc că tancurile sunt eficiente pe un câmp de luptă modern doar când sunt folosite în tandem cu infanteria, artileria, sprijinul aerian și unitățile de geniști – o tactică cunoscută sub numele de „arme combinate”.

Aceasta a fost doctrina adoptată de Uniunea Sovietică încă din a doua parte a celui de-al Doilea Război Mondial, când a trecut la ofensivă împotriva forțelor germane. Ofensivele cu arme combinate sunt considerate un imperativ în ziua de azi.

Serghei Șoigu într-o vizită la comandanții de pe front (FOTO: Sputnik / Profimedia Images)

Greșeli stupide făcute de comandanții ruși

În una dintre primele exemple ale modului în care rușii nu au respectat acest imperativ, ei au trimis un convoi de tancuri neprotejate în Bucea în primele săptămâni ale războiului, ele intrând direct într-o ambuscadă ucraineană.

De altfel, în primele săptămâni ale războiului pe rețelele de socializare au apărut zeci de înregistrări video care au arătat coloane blindate rusești decimate în urma unor atacuri ale ucrainenilor cu sisteme antitanc Javelin și NLAW, drone Bayraktar TB 2 și alte arme.

Apoi, pe măsură ce armata rusă și-a schimbat strategia în cursul verii și al toamnei, aceste imagini au dispărut aproape în totalitate. Părea că armata rusă, și cu precădere comandanții ei, și-au învățat lecția în contextul în care Forțele Aeriene ale Moscovei au abandonat orice tentativă de a obține supremația aeriană deasupra Ucrainei.

Însă apoi, mai devreme în cursul acestui, comandanții ruși au repetat exact aceeași greșeală în luptele din jurul orașului Vuhledar, unde au pierdut peste 100 de tancuri și blindate în doar câteva zile.

Cancian și Edwards spun că, dacă rușii ar fi respectat doctrina armelor combinate, ar fi trimis o echipă de infanterie înainte pentru a curăța terenul și recunoaște posibilele puncte de ambuscadă. Însă astfel de operațiuni coordonate necesită mult antrenament, lucru de care armata rusă pare să ducă tot mai multă lipsă după ce și-a pierdut soldații profesioniști în primele luni ale războiului.

Însă deficiențe la acest capitol au fost văzute și la începutul „operațiunii militare speciale”.

Rușii „au venit clar în acest război cu un nivel de instruire tactică mai slab decât ne-am așteptat”, afirmă Edmonds.

Unele informații sugerează acum că Rusia a început să rămână și fără tanchiști pregătiți, trupele ucrainene afirmând recent că au capturat un medic rus care le-a spus că a fost forțat să conducă un tanc, în pofida pregătirii sale medicale.

Greșelile repetate ale Rusiei s-au dovedit a fi extrem de costisitoare, forțând Moscova să scoată din depozitele militare modele de tancuri depășite precum vechile T-62, T-55 și T-54, unele dintre ele fiind produse în anii 1940.

Urmărește ultimele evoluții din a 400-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Source: hotnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

© Copyright 2023 ioanaforjudge.com