Criza cerealelor ucrainene. Ministrul Agriculturii de la Kiev face lobby în Europa, miercuri va încerca să… – Digi24

  1. Criza cerealelor ucrainene. Ministrul Agriculturii de la Kiev face lobby în Europa, miercuri va încerca să…  Digi24
  2. UE a reacționat dur după ce Polonia și Ungaria au interzis importul de cereale din Ucraina  Antena 3 CNN
  3. Tranzitul de produse agricole și alimentare ucrainene. Kievul discută cu Varșovia și Bucureștiul  Adevărul
  4. Bulgaria vrea să interzică importul de cereale ucrainene, după modelul Poloniei și Ungariei. UE se opune  Digi24
  5. Slovacia suspendă importurile de cereale din Ucraina / Măsuri similare din Polonia și Ungaria, respinse de Comisia Europeană  G4Media.ro
  6. Vedeți vizualizarea În detaliu în Știri Google
Home » Criza cerealelor ucrainene. Ministrul Agriculturii de la Kiev face lobby în Europa, miercuri va încerca să… – Digi24

Ministrul ucrainean al Agriculturii va discuta miercuri cu oficialii români despre criza cerealelor. Azi, discuții în acest sens au loc la Varșovia. Kievul încearcă să obţină redeschiderea tranzitului de produse alimentare şi cereale prin Polonia ca un „prim pas” în cadrul discuţiilor ce vor avea loc luni la Varşovia, a anunţat luni ministrul agriculturii ucrainean, după ce Polonia şi Ungaria au anunţat interdicţii la unele importuri din Ucraina, transmite Reuters. 

„Primul pas, în opinia noastră, ar trebui să fie deschiderea tranzitului, pentru că este foarte important şi este lucrul care ar trebui făcut necondiţionat şi, după aceasta, vom vorbi despre alte lucruri”, a declarat ministrul agriculturii, Mikola Solski.

Agricultorii polonezi au denunţat că o mare parte din cerealele şi alte produse ucrainene nu se distribuie în restul Uniunii Europene, ci rămân în ţară, provocând reducerea preţurilor grânelor.

Preşedintele partidului de guvernământ polonez Lege şi Justiţie, Jaroslaw Kaczynski, a anunţat sâmbătă, la o reuniune a executivului, că a luat decizia de a opri importurile de produse ucrainene pentru a evita o criză pe piaţa agricolă internă.

„În ce priveşte cifrele, tot ceea ce a trecut graniţa poloneză (din Ucraina) constituie în jur de 10% din totalul (mărfurilor alimentare) exportate de Ucraina”, a afirmat Solski, conform contului Telegram al Ministerului Agriculturii de la Kiev, scrie Agerpres.

Potrivit lui Solski, livrările spre Ungaria au reprezentat circa 6% din exporturile agricole ale Ucrainei. Ministrul a spus că tranzitul produselor alimentare prin Ungaria şi Slovacia nu a fost afectat. Sloski a mai afirmat că va avea discuţii suplimentare în România miercuri şi în Slovacia joi.

Într-o declaraţie pentru Reuters, ministrul ucrainean a menţionat că discuţiile de la Varşovia urmează să înceapă în jurul prânzului.

Polonia și Ungaria au decis interzicerea importurilor de cereale și alte produse alimentare din Ucraina, pentru a-și proteja sectorul agricol, au anunțat sâmbătă guvernele celor două țări, potrivit Reuters.

Și Bulgaria are în vedere interzicerea importului de cereale ucrainene, la fel cum au decis Polonia și Ungaria, a spus ministrul interimar al Agriculturii, Yavor Gechev, citat de Radio Bulgaria.

În urmă cu două zile, Slovacia blocase vânzarea pe piață a cerealelor venite din Ucraina, după ce a descoperit pesticide interzise în UE într-un lot de grâu ucrainean.

Vineri, miniștrii agriculturii din România, Bulgaria, Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria au avut o întrevedere în format videoconferință, în cadrul căreia au hotărât să acționeze unitar în privința cerealelor din Ucraina. Comisia Europeană califică drept „inacceptabile” deciziile Varșoviei și Budapestei. 

Premierii din România, Ungaria, Slovacia, Polonia și președintele Bulgariei au trimis o scrisoare comună adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care îi cer o serie de măsuri pentru protejarea piețelor interne. 

Editor : G.M.

Source: digi24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

© Copyright 2023 ioanaforjudge.com