CNN: Documentele secrete găsite în biroul lui Biden erau despre Ucraina, Iran și Marea Britanie – HotNews.ro

  1. CNN: Documentele secrete găsite în biroul lui Biden erau despre Ucraina, Iran și Marea Britanie  HotNews.ro
  2. Joe Biden susține că documentele clasificate „au fost aduse” în biroul lui: „Nu știu ce conțin. Sunt…  Digi24
  3. Prima reacție a lui Joe Biden, după ce în biroul privat au fost găsite documente clasificate de când era  STIRILEPROTV.RO
  4. Documente secrete din perioada în care Biden era vicepreședinte, descoperite într-un birou privat al…  Libertatea
  5. Joe Biden a rătăcit documente secrete când era vicepreședinte  Digi24
  6. Vedeți vizualizarea În detaliu în Știri Google
Home » CNN: Documentele secrete găsite în biroul lui Biden erau despre Ucraina, Iran și Marea Britanie – HotNews.ro

Printre documentele din perioada în care Joe Biden era vicepreşedinte descoperite, în toamna anului trecut, într-un birou privat al actualului şef al Casei Albe se numără 10 materiale clasificate, inclusiv note şi rapoarte de informare ale serviciilor secrete americane, care acopereau subiecte precum Ucraina, Iran şi Marea Britanie, a declarat pentru CNN o sursă care cunoaşte acest subiect.

Joe BidenFoto: – / Shutterstock Editorial / Profimedia

Procurorul general Merrick Garland a primit un raport preliminar după ancheta asupra acestor documente, iar acum trebuie să decidă cum să procedeze în continuare, inclusiv dacă este cazul să deschidă o anchetă penală, a declarat o sursă din cadrul forţelor de ordine, notează news.ro.

John Lausch Jr, procurorul din Chicago căruia Garland i-a încredinţat investigaţia, a discutat cu procurorul general de mai multe ori şi i-a oferit informaţiile necesare.

Documentele clasificate găsite în biroul privat al lui Biden sunt datate între 2013 şi 2016, din perioada în care era vicepreşedinte. Ele au fost găsite în trei sau patru cutii ce conţineau şi documente neclasificate, dar care intră sub incidenţa Legii privind documentele prezidenţiale.

Marea majoritate a hârtiilor din biroul privat al lui Biden erau documente personale ale familiei Biden, inclusiv materiale despre aranjamentele legate de funeraliile lui Beau Biden, fiul decedat al lui Joe Biden, şi scrisori de condoleanţe, a declarat sursa pentru CNN. Nu este clar dacă cutiile cu documente clasificate conţineau şi materiale personale, menţionează CNN.

Joe Biden spune că nu știe ce conțin documentele

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat că nu cunoaşte conţinutul documentelor confidenţiale datând din perioada în care a fost vicepreşedinte (2009-2017), găsite într-unul din birourile pe care le folosea uneori, informează AFP.

”Am fost informat despre această descoperire şi am fost surprins să aflu că documente care au legătură cu guvernul au fost aduse în acest birou. Dar nu ştiu ce este în documente”, le-a spus preşedintele SUA reporterilor în marja unui summit cu omologul mexican şi premierul canadian organizat în Ciudad de Mexico.

Cum au fost descoperite documentele

Procurorul general Merrick Garland – funcţie ce în Statele Unite echivalează cu rangul de ministru al Justiţiei – l-a desemnat pe procurorul general al SUA din Chicago, statul Illinois, numit în funcţie în timpul administraţiei Trump, să investigheze această chestiune. Garland a luat această decizie după ce a primit o sesizare din partea Administraţiei Naţionale a Arhivelor şi Înregistrărilor (NARA).

Documentele din biroul privat al lui Biden au fost descoperite în data de 2 noiembrie 2022, cu doar şase zile înainte de alegerile de la jumătatea mandatului, dar chestiunea a devenit publică abia luni, 9 ianuarie, în urma unor scurgeri către presă.

S-a întâmplat în timp ce un avocat personal al lui Biden fusese însărcinat să închidă biroul situat în centrul Washingtonului, pe care Biden îl folosea în cadrul activităţilor sale desfăşurate pentru Universitatea din Pennsylvania. Avocatul a observat un dosar pe care era scris „personal”, a deschis plicul şi a observat că înăuntru se aflau documente clasificate. Avocatul a închis plicul şi a sunat la NARA, a precizat sursa CNN.

După ce a luat legătura cu NARA, echipa lui Biden a predat, din precauţie, mai multe cutii, chiar dacă multe dintre acestea conţineau materiale personale, a precizat sursa.

Decizia procurorului general

După ce procurorul general din Chicago a finalizat partea iniţială a anchetei sale şi i-a prezentat concluziile preliminare lui Garland, procurorul general trebuie să decidă acum cum să procedeze, mai ales că el s-a implicat personal în unele dintre deciziile-cheie legate de ancheta privind documentele clasificate găsite la reşedinţa fostului preşedinte Donlad Trump, inclusiv în decizia de a trimite FBI-ul să-i percheziţioneze locuinţa de la Mar-a-Lago, menţionează CNN.

În dosarul care îl priveşte pe Trump, Garland a desemnat un procuror special, Jack Smith, care să preia atât ancheta penală privind activităţile electorale ale lui Trump după alegerile din 2020, cât şi ancheta privind documentele clasificate pe care fostul preşedinte le-a dus în staţiunea sa din Florida.

Ancheta asupra lui Biden este departe de acest stadiu.

Garland l-a ales pe Lausch să se ocupe de ancheta privind documentele lui Biden pentru că el este unul dintre cei doi procurori americani numiţi de Trump care au mai rămas în funcţie. A făcut-o pentru a evita aparenţa unui conflict de interese, dat fiid că Lausch nu era numit de Biden.

În afară de Garland, Lausch a mai avut şedinţe de informare suplimentare cu alţi oficiali ai Departamentului de Justiţie.

În acest moment, a precizat sursa CNN, nu este de aşteptat ca Lausch să ceară o strângere de date suplimentară.

Lausch a fost una dintre rarele persoane din epoca Trump cărora nu li s-a cerut să demisioneze după învestirea lui Biden în 2021, iar cei doi senatori democraţi din Illinois au susţinut decizia de a-l menţine în funcţie, în parte pentru că se ocupa de ancheta sensibilă din punct de vedere politic asupra lui Michael Madigan, fostul preşedinte democrat al Camerei Reprezentanţilor din Illinois, acuzat de corupţie.

Ce consecințe pot fi

Răsturnarea de situaţie cu documentele clasificate găsite la fostul birou al lui Joe Biden îi pune pe unii politicieni într-o situaţie dificilă.

Indiferent de consecinţe, situaţia este stânjenitoare pentru administraţia Biden şi mai ales pentru procurorul general Garland. Luni, acesta stătea alături de Joe Biden în Mexic, la summitul cu preşedintele acestei ţări, în timp ce reporterii strigau şi aveau întrebări despre anchetă. Ambii oficiali americani au ignorat întrebările, menţionează CNN.

Fostul preşedinte Donald Trump a reacţionat cu o serie de postări pe reţelele sociale în care l-a ironizat pe Biden şi a îndemnat public FBI-ul să cerceteze birourile lui Biden şi chiar Casa Albă pentru a da de documente manipulate greşit.

Democraţii-cheie din Congres şi-au exprimat încrederea în modul în care Joe Biden gestionează materialele guvernamentale, chiar dacă documentele clasificate au apărut într-un loc în care nu trebuiau să se afle.

Republicanii nou numiţi în funcţii în Camera Reprezentanţilor s-au angajat deja să îşi extindă investigaţiile asupra administraţiei Biden pentru a include şi problema documentelor, iar unii au în vedere inclusiv NARA ca ţintă a unei investigaţii suplimentare.

Marţi, noul preşedinte republican al Comisiei pentru Informaţii a Camerei Reprezentanţilor a cerut directorului Serviciului Naţional de Informaţii să facă o evaluare a prejudiciilor provocate de documentele clasificate găsite în biroul privat al lui Biden.

Source: news.google.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

© Copyright 2023 ioanaforjudge.com