Bulgaria vrea negocieri după ce Rusia a anunțat că transferă arme nucleare tactice în Belarus – Digi24

  1. Bulgaria vrea negocieri după ce Rusia a anunțat că transferă arme nucleare tactice în Belarus  Digi24
  2. Analiza CNN: Ce înseamnă decizia lui Putin de a transfera arme nucleare tactice în Belarus  Antena 3 CNN
  3. „Ostatic nuclear”: Reacția Ucrainei la anunțul lui Vladimir Putin privind Belarusul  HotNews.ro
  4. UE ameninţă Belarusul cu noi sancţiuni dacă acceptă găzduirea armelor nucleare ruseşti  Digi24
  5. Putin ameninţă să folosească obuze cu uraniu sărăcit în Ucraina, dacă și Kievul va primi acest tip de muniţie din Occident  G4Media.ro
  6. Vedeți vizualizarea În detaliu în Știri Google
Home » Bulgaria vrea negocieri după ce Rusia a anunțat că transferă arme nucleare tactice în Belarus – Digi24

Vicepreşedinta Bulgariei, Ilijana Iotova, a îndemnat duminică la negocieri între Rusia şi Ucraina, după anunţul preşedintelui Vladimir Putin că Rusia va muta în Belarus arme nucleare tactice, ca reacţie în urma deciziei Marii Britanii de a oferi Ucrainei muniţii cu uraniu sărăcit, transmite agenţia DPA, potrivit Agerpres.

Situaţia devine „tot mai periculoasă şi înfricoşătoare”, a remarcat Ilijana Iotova, adăugând că din acest motiv şi preşedintele bulgar Rumen Radev cere încontinuu negocieri. Aceasta este dorinţa Bulgariei, întrucât armele tot mai multe conduc la decizii imprevizibile şi acum ameninţarea este reală, a explicat ea. „Dar sper că în cele din urmă raţiunea va prevala. Şi că în acest caz este vorba mai mult despre ameninţări decât despre acţiuni reale”, a mai spus vicepreşedinta bulgară.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat sâmbătă că arme nucleare tactice ale armatei ruse vor fi staţionate în Belarus, o noua escaladare a tensiunilor între Moscova şi Occident. Întrebat de ce a luat o asemenea decizie acum, liderul de la Kremlin a spus că acesta este un răspuns faţă de intenţia Marii Britanii de a furniza Ucrainei obuze perforante cu uraniu sărăcit. El a susţinut că Rusia nu face astfel nimic „neobişnuit”, întrucât Statele Unite au „desfăşurat de mult timp” arme nucleare în ţările cu care sunt aliate.

Mai mult, Putin a avertizat că Rusia ar putea folosi şi ea obuze cu uraniu sărăcit în războiul din Ucraina, dacă armata acesteia din urmă va obţine astfel de muniţii. „Avem, fără exagerare, sute de mii de asemenea obuze”, dar deocamdată nu au fost folosite, a spus preşedintele rus.

Ministerul britanic al apărării a anunţat săptămâna aceasta că cele 14 tancuri Challenger 2 pe care Marea Britanie le va oferi Ucrainei pentru a o ajuta în războiul cu Rusia vor fi echipate cu obuze perforante care conţin uraniu sărăcit.

Muniţiile cu uraniu sărăcit, folosite deja de SUA în războaiele din Irak şi în bombardamentele NATO asupra fostei Iugoslavii în 1999, sunt utilizate în proiectilele antitanc, având o eficienţă deosebită în perforarea blindajelor.

Editor : C.L.B.

Source: digi24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

© Copyright 2023 ioanaforjudge.com