Armata ucraineană avansează la Bahmut. Kremlinul recunoaște că „operațiunea specială” este dificilă – Digi24

Este ziua numărul 442 a războiului din Ucraina. Armata ucraineană avansează la Bahmut, în special pe flancuri, unde mercenarii grupării Wagner au fost înlocuiți de soldați ruși. Noile trupe trimise de Moscova au suferit deja două înfrângeri consecutive care s-au soldat cu retrageri și un număr mare de prizonieri. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, recunoaște că „operațiunea militară specială”, numele dat de propaganda rusă invaziei din Ucraina, este dificilă. Între timp, Kievul primește noi fonduri din partea SUA, bani care au fost confiscați de la oligarhii ruși.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Soldaţii ucraineni obţin câştiguri teritoriale în Bahmut, spune comandantul forţelor terestre ucrainene, Oleksandr Sîrski, care confirmă rapoarte similare furnizate de mercenarii grupării Wagner.

Armata ucraineană afirmă că a împins trupele ruse înapoi cu până la doi kilometri în unele locuri din apropriere de Bahmut.

„Conducem contraatacuri eficiente acolo”, a informat pe Telegram miercuri seară Oleksandr Sîrski, comandantul forţelor terestre ucrainene, potrivit Agerpres.

Sîrski a mai spus că unităţi din trupele mercenare ruseşti Wagner dislocate la Bahmut au fost înlocuite în unele secţiuni cu unităţi obişnuite ale armatei ruse. Aceste unităţi mai puţin bine pregătite au fost acum învinse, a spus comandantul. Dar, a adăugat el: „Bătălia pentru Bahmut continuă”.

Andrii Biletski, fondatorul batalionului ucrainean Azov, a scris pe Telegram că teritoriul este complet liber de soldaţi ruşi şi că cel puţin două brigăzi ruse au fost învinse şi au fost luaţi prizonieri.

Liderul grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că se teme că unitatea sa va fi înconjurată în luptele din jurul oraşului Bahmut.”Având în vedere lipsa de muniţie,”maşina de tocat carne” ameninţă acum să se întoarcă în direcţia opusă”, a scris Prigojin pe Telegram miercuri seară.

Din cauza numărului mare de victime, Wagner a trebuit să lase protecţia flancului unităţilor obişnuite ale armatei ruse, care au fost împinse înapoi cu până la doi kilometri.

„Există acum un pericol grav de încercuire a (grupării) Wagner din cauza prăbuşirii flancurilor”, a scris Prigojin. „Iar flancurile au deja fisuri şi se prăbuşesc”.

ISW: Forțele rusești se apără cu dificultate

Lipsa unor ordine clare, epuizarea trupelor și deciziile proaste luate ad-hoc îi împiedică pe soldații ruși din Bahmut să se apere eficient de contraatacurile ucrainene, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în cea mai recentă analiză a situației din Bahmut.

„Problemele de fond ale capacității de luptă a rușilor, exacerbate de luptele de uzură din Bahmut, îngreunează considerabil capacitatea forțelor rusești din zonă de a se apăra de contraatacurile localizate ucrainene. Problemele cu angajamentul în luptele ad-hoc al forțelor epuizate din axa Bahmut, împreună cu aparentele eșecuri ale ordinelor îi împiedică pe ruși să se apere eficient”, notează ISW, potrivit The Guardian.

Peskov: Operaţiunea Rusiei în Ucraina este foarte dificilă

Operaţiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei este „foarte dificilă”, dar va continua, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Operaţiunea militară specială continuă. Aceasta este o operaţiune foarte dificilă şi, desigur, anumite obiective au fost atinse într-un an”, a declarat Peskov, informează Agerpres.

Ucraina continuă să bombardeze părţile de est ale ţării ocupate de Rusia, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că acest lucru demonstrează necesitatea de a continua conflictul şi de a împinge înapoi forţele ucrainene.

„Am reuşit să batem maşina militară ucraineană destul de mult”, a mai spus Peskov, menţionând că Rusia a lansat nenumărate atacuri cu rachete împotriva a ceea ce el a menţionat ca fiind ţinte militare din întreaga Ucraină. „Această muncă va continua”, a asigurat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Ucraina acuză Rusia că atacurile sale vizează în principal ţinte civile, acuzaţie pe care Moscova o neagă.

Rezerviștii ruși au fost mobilizați pentru exerciții anuale

Rusia şi-a chemat rezerviştii pentru exerciţii anuale, arată un document în acest sens, semnat de preşedintele Vladimir Putin, care a fost publicat miercuri în Monitorul Oficial.

Prin acest decret, Ministerul rus al Apărării poate transmite instrucţiuni corespunzătoare oficiilor raionale militare, care vor convoca apoi pentru exerciţii rezervişti, a informat agenţia de presă de stat TASS. Având în vedere războiul din Ucraina, mulţi rezervişti nu sunt siguri dacă sunt chemaţi doar pentru a face exerciţii sau dacă sunt antrenaţi pentru a fi trimişi pe front în Ucraina.

Potrivit estimărilor externe, Rusia are în jur de două milioane de rezervişti, dintre care până la 150.000 ar fi dislocaţi în Ucraina.

Când, recent, au fost convocaţi recruţi, mulţi tineri au preferat să fugă în străinătate, aminteşte dpa, informează Agerpres.

Ministrul ucrainean de Externe: „Nu consideraţi această contraofensivă ca fiind ultima”

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a avertizat că oamenii nu trebuie să-și facă speranţe prea mari de la aşteptata ofensivă de primăvară a armatei ucrainene.

„Nu consideraţi această contraofensivă ca fiind ultima pentru că nu ştim ce va ieşi din ea”, a declarat Kuleba pentru ziarul german Bild. Doar dacă această ofensivă va reuşi să elibereze teritoriile ocupate de ruşi, va fi ultima, a spus el. „Dar dacă nu, înseamnă că trebuie să ne pregătim pentru următoarea contraofensivă”.

Kuleba a subliniat că Ucraina va avea nevoie de mult mai mult armament pentru lupta împotriva forţelor de ocupaţie ruse.”Deoarece pentru a câştiga războiul ai nevoie de arme, arme şi mai multe arme”, a spus el. Depinde mult de Germania, care, împreună cu compania de arme Rheinmetall, are „un fel de titan al industriei de arme în Europa şi probabil în lume”.

Rheinmetall este producătorul popularului tanc Leopard.

Pe lângă muniţie, tancuri şi sisteme de apărare aeriană, Ucraina are nevoie cel mai mult de avioane de luptă. Kuleba contează pe ajutorul Germaniei pentru a face rost de avioane de luptă F-16 moderne. Spre deosebire de tancurile Leopard, decizia nu aparţine în acest caz Germaniei, ci SUA.

„Ceea ce ne aşteptăm de la Germania este să joace un rol activ în construirea unei coaliţii de ţări: cine va convinge Statele Unite să apese butonul verde?” a întrebat Kuleba.

„Mi s-a explicat cum se desfăşoară bătălia în prima linie. Pământul este încă mlăştinos şi umed. Pe alocuri, bălţi mari acoperă câmpurile. Condiţiile pentru o ofensivă la scară largă nu au fost îndeplinite în ultimele săptămâni’, a declarat generalul german Carsten Breuer pentru dpa după ce s-a întors dintr-o vizită în Ucraina. În viziunea acestuia, Ucraina îşi continuă pregătirile pentru declanşarea unei ofensive.”Cu toate acestea, mi-a devenit clar în toate discuţiile că planificarea ofensivei ucrainene este în curs”, a adăugat el.

În contextul susţinerii primite de Kiev, Cehia a predat Ucrainei două sisteme de rachete antiaeriene sovietice 2K12 Kub. Livrarea include un „număr relativ mare de rachete”, a declarat miercuri preşedintele ceh Petr Pavel într-un interviu radio. Ucraina poate folosi imediat această tehnologie, deoarece soldaţii săi sunt familiarizaţi cu ea. Sistemul poate fi folosit, de exemplu, pentru a proteja unităţile blindate împotriva atacurilor aeriene.

SUA transferă Ucrainei bani confiscați de la oligarhii ruși

Procurorul general al SUA a anunţat miercuri că a finalizat primul transfer al unor fonduri ruseşti confiscate, pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei.

În luna februarie, Merrick Garland a autorizat ca suma de 5,3 milioane de dolari, confiscaţi din conturile oligarhului rus Konstantin Malofeev, să fie destinată Ucrainei.

„Am autorizat transferul acestor fonduri (…) pentru a remedia răul războiului nedrept” iniţiat de Moscova în Ucraina, conform unui comunicat de presă. Suma „a fost transferată Departamentului de Stat şi va fi dedicată acestei cauze”, adaugă el.

„Acesta este primul transfer de către Statele Unite ale unor fonduri ruseşti confiscate pentru a reconstrui Ucraina, dar nu şi ultimul”, potrivit lui Merrick Garland.

Statele Unite au anunţat în martie 2022, la scurt timp după începerea invaziei, crearea unei celule dedicate urmăririi penale a „oligarhilor ruşi corupţi” şi a tuturor celor care încalcă sancţiunile adoptate de Washington împotriva Moscovei.

De atunci, americanii au sancţionat şi blocat nave şi avioane în valoare de peste un miliard de dolari şi au îngheţat sute de milioane de active deţinute de membri ai elitei ruse în conturi americane.

Puteți citi știrea completă AICI: 

Editor : D.R.

Source: digi24.ro

Home » Armata ucraineană avansează la Bahmut. Kremlinul recunoaște că „operațiunea specială” este dificilă – Digi24

Este ziua numărul 442 a războiului din Ucraina. Armata ucraineană avansează la Bahmut, în special pe flancuri, unde mercenarii grupării Wagner au fost înlocuiți de soldați ruși. Noile trupe trimise de Moscova au suferit deja două înfrângeri consecutive care s-au soldat cu retrageri și un număr mare de prizonieri. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, recunoaște că „operațiunea militară specială”, numele dat de propaganda rusă invaziei din Ucraina, este dificilă. Între timp, Kievul primește noi fonduri din partea SUA, bani care au fost confiscați de la oligarhii ruși.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Soldaţii ucraineni obţin câştiguri teritoriale în Bahmut, spune comandantul forţelor terestre ucrainene, Oleksandr Sîrski, care confirmă rapoarte similare furnizate de mercenarii grupării Wagner.

Armata ucraineană afirmă că a împins trupele ruse înapoi cu până la doi kilometri în unele locuri din apropriere de Bahmut.

„Conducem contraatacuri eficiente acolo”, a informat pe Telegram miercuri seară Oleksandr Sîrski, comandantul forţelor terestre ucrainene, potrivit Agerpres.

Sîrski a mai spus că unităţi din trupele mercenare ruseşti Wagner dislocate la Bahmut au fost înlocuite în unele secţiuni cu unităţi obişnuite ale armatei ruse. Aceste unităţi mai puţin bine pregătite au fost acum învinse, a spus comandantul. Dar, a adăugat el: „Bătălia pentru Bahmut continuă”.

Andrii Biletski, fondatorul batalionului ucrainean Azov, a scris pe Telegram că teritoriul este complet liber de soldaţi ruşi şi că cel puţin două brigăzi ruse au fost învinse şi au fost luaţi prizonieri.

Liderul grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că se teme că unitatea sa va fi înconjurată în luptele din jurul oraşului Bahmut.”Având în vedere lipsa de muniţie,”maşina de tocat carne” ameninţă acum să se întoarcă în direcţia opusă”, a scris Prigojin pe Telegram miercuri seară.

Din cauza numărului mare de victime, Wagner a trebuit să lase protecţia flancului unităţilor obişnuite ale armatei ruse, care au fost împinse înapoi cu până la doi kilometri.

„Există acum un pericol grav de încercuire a (grupării) Wagner din cauza prăbuşirii flancurilor”, a scris Prigojin. „Iar flancurile au deja fisuri şi se prăbuşesc”.

ISW: Forțele rusești se apără cu dificultate

Lipsa unor ordine clare, epuizarea trupelor și deciziile proaste luate ad-hoc îi împiedică pe soldații ruși din Bahmut să se apere eficient de contraatacurile ucrainene, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în cea mai recentă analiză a situației din Bahmut.

„Problemele de fond ale capacității de luptă a rușilor, exacerbate de luptele de uzură din Bahmut, îngreunează considerabil capacitatea forțelor rusești din zonă de a se apăra de contraatacurile localizate ucrainene. Problemele cu angajamentul în luptele ad-hoc al forțelor epuizate din axa Bahmut, împreună cu aparentele eșecuri ale ordinelor îi împiedică pe ruși să se apere eficient”, notează ISW, potrivit The Guardian.

Peskov: Operaţiunea Rusiei în Ucraina este foarte dificilă

Operaţiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei este „foarte dificilă”, dar va continua, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Operaţiunea militară specială continuă. Aceasta este o operaţiune foarte dificilă şi, desigur, anumite obiective au fost atinse într-un an”, a declarat Peskov, informează Agerpres.

Ucraina continuă să bombardeze părţile de est ale ţării ocupate de Rusia, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că acest lucru demonstrează necesitatea de a continua conflictul şi de a împinge înapoi forţele ucrainene.

„Am reuşit să batem maşina militară ucraineană destul de mult”, a mai spus Peskov, menţionând că Rusia a lansat nenumărate atacuri cu rachete împotriva a ceea ce el a menţionat ca fiind ţinte militare din întreaga Ucraină. „Această muncă va continua”, a asigurat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Ucraina acuză Rusia că atacurile sale vizează în principal ţinte civile, acuzaţie pe care Moscova o neagă.

Rezerviștii ruși au fost mobilizați pentru exerciții anuale

Rusia şi-a chemat rezerviştii pentru exerciţii anuale, arată un document în acest sens, semnat de preşedintele Vladimir Putin, care a fost publicat miercuri în Monitorul Oficial.

Prin acest decret, Ministerul rus al Apărării poate transmite instrucţiuni corespunzătoare oficiilor raionale militare, care vor convoca apoi pentru exerciţii rezervişti, a informat agenţia de presă de stat TASS. Având în vedere războiul din Ucraina, mulţi rezervişti nu sunt siguri dacă sunt chemaţi doar pentru a face exerciţii sau dacă sunt antrenaţi pentru a fi trimişi pe front în Ucraina.

Potrivit estimărilor externe, Rusia are în jur de două milioane de rezervişti, dintre care până la 150.000 ar fi dislocaţi în Ucraina.

Când, recent, au fost convocaţi recruţi, mulţi tineri au preferat să fugă în străinătate, aminteşte dpa, informează Agerpres.

Ministrul ucrainean de Externe: „Nu consideraţi această contraofensivă ca fiind ultima”

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a avertizat că oamenii nu trebuie să-și facă speranţe prea mari de la aşteptata ofensivă de primăvară a armatei ucrainene.

„Nu consideraţi această contraofensivă ca fiind ultima pentru că nu ştim ce va ieşi din ea”, a declarat Kuleba pentru ziarul german Bild. Doar dacă această ofensivă va reuşi să elibereze teritoriile ocupate de ruşi, va fi ultima, a spus el. „Dar dacă nu, înseamnă că trebuie să ne pregătim pentru următoarea contraofensivă”.

Kuleba a subliniat că Ucraina va avea nevoie de mult mai mult armament pentru lupta împotriva forţelor de ocupaţie ruse.”Deoarece pentru a câştiga războiul ai nevoie de arme, arme şi mai multe arme”, a spus el. Depinde mult de Germania, care, împreună cu compania de arme Rheinmetall, are „un fel de titan al industriei de arme în Europa şi probabil în lume”.

Rheinmetall este producătorul popularului tanc Leopard.

Pe lângă muniţie, tancuri şi sisteme de apărare aeriană, Ucraina are nevoie cel mai mult de avioane de luptă. Kuleba contează pe ajutorul Germaniei pentru a face rost de avioane de luptă F-16 moderne. Spre deosebire de tancurile Leopard, decizia nu aparţine în acest caz Germaniei, ci SUA.

„Ceea ce ne aşteptăm de la Germania este să joace un rol activ în construirea unei coaliţii de ţări: cine va convinge Statele Unite să apese butonul verde?” a întrebat Kuleba.

„Mi s-a explicat cum se desfăşoară bătălia în prima linie. Pământul este încă mlăştinos şi umed. Pe alocuri, bălţi mari acoperă câmpurile. Condiţiile pentru o ofensivă la scară largă nu au fost îndeplinite în ultimele săptămâni’, a declarat generalul german Carsten Breuer pentru dpa după ce s-a întors dintr-o vizită în Ucraina. În viziunea acestuia, Ucraina îşi continuă pregătirile pentru declanşarea unei ofensive.”Cu toate acestea, mi-a devenit clar în toate discuţiile că planificarea ofensivei ucrainene este în curs”, a adăugat el.

În contextul susţinerii primite de Kiev, Cehia a predat Ucrainei două sisteme de rachete antiaeriene sovietice 2K12 Kub. Livrarea include un „număr relativ mare de rachete”, a declarat miercuri preşedintele ceh Petr Pavel într-un interviu radio. Ucraina poate folosi imediat această tehnologie, deoarece soldaţii săi sunt familiarizaţi cu ea. Sistemul poate fi folosit, de exemplu, pentru a proteja unităţile blindate împotriva atacurilor aeriene.

SUA transferă Ucrainei bani confiscați de la oligarhii ruși

Procurorul general al SUA a anunţat miercuri că a finalizat primul transfer al unor fonduri ruseşti confiscate, pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei.

În luna februarie, Merrick Garland a autorizat ca suma de 5,3 milioane de dolari, confiscaţi din conturile oligarhului rus Konstantin Malofeev, să fie destinată Ucrainei.

„Am autorizat transferul acestor fonduri (…) pentru a remedia răul războiului nedrept” iniţiat de Moscova în Ucraina, conform unui comunicat de presă. Suma „a fost transferată Departamentului de Stat şi va fi dedicată acestei cauze”, adaugă el.

„Acesta este primul transfer de către Statele Unite ale unor fonduri ruseşti confiscate pentru a reconstrui Ucraina, dar nu şi ultimul”, potrivit lui Merrick Garland.

Statele Unite au anunţat în martie 2022, la scurt timp după începerea invaziei, crearea unei celule dedicate urmăririi penale a „oligarhilor ruşi corupţi” şi a tuturor celor care încalcă sancţiunile adoptate de Washington împotriva Moscovei.

De atunci, americanii au sancţionat şi blocat nave şi avioane în valoare de peste un miliard de dolari şi au îngheţat sute de milioane de active deţinute de membri ai elitei ruse în conturi americane.

Puteți citi știrea completă AICI: 

Editor : D.R.

Source: digi24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

© Copyright 2023 ioanaforjudge.com